Många i Sverige älskar både sevärda filmer och sportunderhållning. Så mycket bättre om dessa två stora svenska intressen kan kombineras. Nedan presenterar vi några av de allra bästa filmerna med ett starkt sporttema.

 

Sportfilmer

Den gemensamma nämnaren för de bästa sportfilmerna är att dessa förenar ett mänskligt drama med den extra dimension av spänning som sport medför. Sportfilmer kan uppskattas av alla människor men uppskattas speciellt av individer som älskar sport och bet på sportmatcher.

 

I, Tonya

I Tonya är ett gripande verklighetsbaserat konståkningsdrama som kretsar kring konkurrensen om en amerikansk biljett till OS i Lillehammer 1994 mellan skridskoprinsessan Nancy Kerrigan och hennes tuffe motståndare Tonya Harding. Ett par veckor innan OS så blir Kerrigan svårt misshandlad av en gärningsman. Sportvärlden blir ännu mer chockad när det visar sig att konkurrenten Harding var inblandad i överfallet. Mot alla odds lyckas Kerrigan återhämta sig och kvalificera sig till OS medan Harding straffades med en villkorlig dom. Dramat I, Tonya visar hur långt en del extrema personer inom sportvärlden är villiga att gå för att vinna till varje pris även med olagliga medel. I huvudrollerna ses Margot Robbie som Harding och Sebastian Stan som hennes ex-man Gillooly. Det mänskliga dramat blandas med fenomenala skridskoscener som verkligen lyfter kvaliteten på denna högklassiga sportfilm.

 

Karate Kid

Karate Kid från 1984 tillhör utan tvekan en av de mest älskade sportfilmerna genom tiderna. Huvudpersonen i detta mänskliga drama är den 17-årige Daniel som flyttar tillsammans med sin mamma till Kalifornien där han som ny elev blir utsatt för mobbning i skolan. Det är speciellt den elake Johnny som förvandlar Daniels liv till en mardröm och situationen blir ännu tuffare när Johnnys tidigare flickvän Ali och Daniel blir kära i varandra. Daniels liv får en dramatisk vändning när han möter den japanske vaktmästaren Miyagi som är en karatemästare och erbjuder sig att lära Daniel allt om denna klassiska kampsport. Daniel börjar träna hårt och beslutar sig för att deltaga i en turnering där också Johnny är med i. Daniel skadar sig allvarligt men vägrar att ge upp vid tanken om att Johnny skall vinna turneringen. Filmen Karate Kid slutar med att Daniel med stor möda lyckas till slut vinna över Johnny och hela turneringen. Ralph Macchio spelar huvudrollen Daniel medan William Zabka spelar den onde Johhny i en film som handlar om den ultimata underdogen och att man kan vinna med en järnvilja även om oddsen är mot en.

 

Rocky

Den gripande filmen Rocky med Sylvester Stallone i huvudrollen som den tuffe boxaren Rocky har fascinerat flera generationer av film- och sportälskare. Filmen följer Rockys tuffa liv i staden Philadelphia under 1970-talet. Dramat kretsar kring boxningsmatchen mellan den nederlagstippade Rocky och världsmästaren i tungviktsboxning Apollo Creed. Den arrogante Creed ser matchen som endast en av många men för Rocky handlar det om att bevisa att han duger och att han kan besegra världsmästaren. Mot alla odds så lyckas Rocky till slut besegra världsmästaren Creed och återvinner därmed sin egen självkänsla. Rocky är en fenomenal film och vann helt rättvist Oscar för bästa film. Med tiden så har det kommit ut hela 6 stycken Rocky filmer men den allra första filmen är alltjämt i en klass för sig själv.

 

Bull Durham

Basebollfilmen Bull Durham har en solid rollbesättning med Kevin Costner och Susan Sarandon i huvudrollerna. Dramat handlar om det oväntade romantiska mötet mellan ”Crash” (Costner) som är catcher i basebollklubben Durham Bulls och den kvinnliga baseball-groupien som spelas av Sarandon. Filmen visar att även om inte allt är kärlek vid första ögonkast så kan olika förvecklingar leda till oväntad romantik och vänskap. Sammantaget så har filmen ett stort hjärta och bjuder på ett högt underhållningsvärde.

 

White Men Can’t Jump

Wesley Snipes och Woody Harrelson spelar huvudrollerna White Men Can’t Jump som tillhör de roligaste sportfilmerna genom tiderna. Filmen handlar om bedragaren Billy Hoyle (Harelson) som livnär sig genom vadslagning och lurar människor att han inte kan spela basket eftersom han är vit. Han träffar en annan skojare Deane (Snipes) och dessa beslutar sig för att bli kompanjoner och tjäna pengar tillsammans. Filmen undersöker värdet av vänskap genom en härlig blandning av komedi och varmt drama.

 

Chariots of Fire

(Triumfens Ögonblick) Det brittiska sportdramat Chariots of Fire handlar om de två brittiska löparna Eric Liddel och Harold Abrahams under 1920-talets Europa. Skådespelarna Ben Cross och Ian Charleson spelar huvudrollerna Eric och Harold. Abrahams som är av judiskt ursprung blir utsatt för antisemitism och båda konfronteras med utmaningar under de olympiska spelen i Paris 1924. Mot alla odds så lyckas det brittiska laget besegra de segertippade amerikanerna och återvänder hem till Storbritannien i triumf. Filmen är ett utmärkt exempel på när drama och sport är som allra bäst och rankas numera som en av de allra bästa brittiska filmerna genom tiderna. Föga överraskande så tilldelades filmen hela fyra Oscars för bästa film, bästa filmmusik, bästa originalmanus och bästa kostym.

 

Slutsats

Sportfilmer är väldigt populära i Sverige och internationellt och tilltalar speciellt individer som gillar sport betting. Bland de bästa sportfilmerna utmärks bland andra boxningsklassikern Rocky, karatedramat Karate Kid, konståkningsdramat I Tonya och Chariots of Fire. White Men Can’t Jump är en underhållande komedi om sport och vänskap.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print