Milos Formans filmklassiker Ragtime från 1981 utspelas i societeten i USA under det tidiga nittonhundratalet. Huvudpersonen är en ung svart pianist, Coalhouse Walker Jr. (spelad av Howard E. Rollins Jr.), som lyckas ta sig upp och lyckas leva ett ganska bra liv ett tag. Det går bra för honom, men det är inte alla vita som gillar det. Och när Coalhouse köper en fin bil väcker detta avundsjuka. Om du inte sett filmen vill jag inte berätta för mycket, men man skulle kunna säga att han råkar ut för bekymmer. Men när han vill få upprättelse visar det sig inte så lätt, rättvisan står inte på hans sida.

Ragtime ör en filmatisering av E. L. Doctorows välkända och uppmärksammade roman med samma namn från 1975. Filmen är mycket vacker, välgjord och välspelad. Tidsatmosfären är klockren och man får verkligen en spännande inblick i hur det såg ut i USA vid det förra sekelskiftet. Vi har även nöjet att se en hel del klassiska Hollywood-skådespelare som James Cagney i en mer osympatisk roll.

Ragtime – Milos Forman i toppform

Milos Forman är onekligen en kompetent regissör. Med filmer som Amadeus, Hair och Valmont är han en av de mest respekterade amerikanska regissörerna. Ragtime är kanske inte hans allra bästa film, men väl en av de bästa. Kanske även 1981 års bästa film. Det är också en lång film. Med två och en halv timmar så kan du förvänta dig en rätt så långsam upptakt, även om den är intressant och välberättad. Den är också rätt så tung och delvis tragisk.

Jag har svårt att ge Ragtime att betyg eller tydligt omdöme. Kanske skulle jag ge den en fyra eller åtta av tio. Om man gillar den beror nog lite på om man gillar realistiska och lite långsamma dramer. Men det är en sevärd film som man också kan lära sig mycket historia av om man är intresserad av det.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print