stadens ljus charlie chaplin

Det är två filmer som brukar konkurrera om titeln bästa Charlie Chaplin-film. Den ena är Moderna tider och den andra är Stadens ljus. Moderna tider har fler röster av allmänna filmtittare. City Lights återfinns bland flera stora filmregissörers favoritfilmer. Moderna tider är något rappare, tätare på roliga scener och infall. Den är nog snäpper mer lättillgänglig. Men jag föredrar ändå Stadens ljus, eller City Lights. Varför? Kanske för att den är mer känslomässig och att det finns en ännu större drivkraft? Jo, Charlie träffar en blind fattig kvinna som säljer blommor och vill hjälpa henne att få ihop pengar till en ögonoperation som kanske kan hjälpa henne att få synen tillbaka.

En av höjdpunkten i Stadens ljus är en mycket förmögen person som Chaplin stöter ihop med. Men som tyvärr dricker väldigt mycket och inte kommer ihåg Chaplin när han är nykter. Det finns en klassisk boxningsscen och så en av filmhistoriens mest omtalade scener, den då Chaplin träffar den blinda kvinnan. Regissören Charles Chaplin visste inte hur han skulle lösa scenen. Hur skulle han göra så att man förstod att kvinnan misstog honom för en rik man? Han försökte många olika versioner av scenen. Och det hela slutade med att han tog en 61 dagar lång period time-out för att fundera. Hela filminspelningen tog paus tills han bestämt sig för hur han skulle göra.

Precis som Moderna Tider är Stadens ljus egentligen en ljudfilm som är utan dialog, eller gjord som stumfilm. Men Chaplin använder ljud och skojar med ljudeffekter precis som i den andra filmen. Som t.ex. vad händer om man sväljer en hundvisselpipa? Hela filmen är mycket välgjord, fotot, kameraarbetet, ljussättningen. Förutom något statisk kamera känns Stadens ljus ändå förvånansvärt modern.

Tips:
Se en bortklippt scen ur Stadens ljus eller bläddra bland andra filmklassiker

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print