På senare tid har jag kollat mycket på intervjuer och dokumentärer angående filmer och filmskapande. Mitt stora filmintresse handlar egentligen inte om att bara “se” eller titta på filmer, utan snarare om hur filmmediet kommunicerar med åskådaren och samspel mellan filmmediet och publiken. Manipulation är ett ord som ligger nära. Hur man genom filmmediet skapar emotionell koppling till åskådaren är ett annat och mera nyanserat sätt att uttrycka det. Det var är också om sådant som jag tidigare har undervisat en del om. Den här analysen nedan i The Dark Knight – How does a Camera tell a story?, av en scen i Christopher Nolans Batman-rulle The Dark Knight är en typ av analyser som jag gillar att titta på. Här har Nicholas Dobbie gått igenom “förhörsscenen” med Jokern och berättar om dess bilder och klippning. The Dark Knight är otroligt medveten gjort i fråga om bild och klippning, på ett klassiskt sätt som är rätt sällsynt idag. Svenska filmskapare har inte en hum om sånt här. Tyvärr. Och det syns även i de största svenska produktionerna, vilket är en av orsakerna till att så få svenska filmer kan hävda sig på den internationella marknaden.

Obs: Tips: Kolla även spännande The Dark Knight – FAKTA

 

 

 

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print