5) Carrie

Carrie (1976)
Filmen som upphöjde den då nästintill utfattiga Stephen King till världsstjärna och okrönt skräckkung. En flicka, hårt hållen av kristen extremistmorsa visar oanade psykiska krafter.

 

4) Green Mile

Tungt men varmt fängelsedrama om en dödsdömd ”jätte”. Fin film och stämningsfullt drama. Ingen skräckfilm eller thriller, utan drama. Men ändå finns en känsla av ”magisk realism” över det hela.

 

3) The Dead Zone

Stephen King Dead Zone

The Dead Zone 1983
Christopher Walken kan se in i framtiden om han vidrör vid folk. The Dead Zone är mer en smart och spännande politisk thriller än en rysare. Många suggestiva scener, som när Walken på sjukhus ser en brand på ett annat ställe och man ser lågorna omkring honom. Många tänker nog inte på att ljudet är mycket bra och smart använt. Tänk på det nästa gång de ser den.

 

2) Nyckeln till frihet

The Shawshank Redemption (1994)
Världens bästa film enligt den stora massan av filmtittande medlemmar på IMDBs top 250. En bra, smart och nästintill oförskämt underhållande må-brafilm. En fängelsefilm med hjärta om en egensinnig intern som syr ihop sina egna regler och påverkar alla människor omkring sig. Briljant casting med tunga namn. Fulländad film i sin egen rätt.

 

1) The Shining

image

The Shining, 1980
En synsk pojke med mjäkmamma och trasig alkoholiserad pappa hamnar instängda på spökhotell. Medan King skrev en tragisk bok om alkoholism fokuserar Stanley Kubrick på ockultism och spöken. The Shining är känd som den film som brukar ge barn och tonåringar hemskaste mardrömmarna. Till alla er som gnäller likt kärringar över helt oväsentliga saker som skillnader mellan bok och film eller bitchar över mamma Wendy: Det här är ett filmiskt mästerverk. Stämningen är helt otroligt suggestiv och ”ljud” används på ett kanske mer genialt sätt än i någon annan film någonsin.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print