5) Felicias resa

Oj, om filmer kan vara underskattade tar den här filmen ett av priserna. Om Felicia som är ute på drift och möter Bob Hoskins, en person som har en svart baksida. Det här är en film som nästan Alfred Hitchcock hade kunnat ha gjort. Den har vardagstonen, och vardagstempot från flertalet av Hitchcocks och dessutom intressanta karaktärer.

4) Straight Story

Den surrealistiska knasbollen David Lynch gör en liten, anspråkslös, realistisk roadmovie om en gubbe som åker gräsklippare. Den här filmen visar kanske mer än alla andra filmer vilken fantastisk regissör han är. Med betoning på just regi naturligtvis. Man kan bara sucka och förundras över hur bra det anspråkslösa och opretentiösa egentligen kan vara. Magnifikt.

3) Rosetta

Bröderna Dardenne är ett par av världens främsta filmskapare. De har en sån enorm fingertoppskänsla för det äkta. Inget känns artificiellt i den här filmen. Rosetta handlar om en ung kvinna med en alkoholiserad mor som gör allt för att få behålla ett jobb. Du måste se Rosetta själv för att förstå hur bra det är.

2) Vägen hem

En av Zhang Yimous finaste filmer och Zhang Ziyis genombrott och det är också hennes bästa roll. Berättelse som en återblick om hur ett par träffas. Filmen är så fint spelad, bra regisserad och med en fascinerande historia. Man kan inget annat än att bli helt hänförd Vägen hem. En film med stort, stort hjärta.

1) Eyes wide shut

Jag gillar stämningen, mystiken, temat med en hemlig sekt och allt runtomkring. Självaste Stanley Kubricks verk och hans sista. Dessutom mycket naket, sex och självaste Nicole Kidman i bara mässingen, vad mer kan man begära? Möjligen skulle det vara att slippa Tom Cruise. Men man kan väl inte begära allt.

Läs även vad andra tycker om filmåret 1999:

Fiffis Filmtajm http://www.fiffisfilmtajm.se/filmaret1999/

Filmfrommen http://filmfrommen.blogspot.se/2016/07/1999.html

Filmitch http://filmitch.wordpress.com/2014/04/26/arets-basta-filmer-1999/

Fripps Filmrevyer http://fripp21.blogspot.com/2014/04/top-10-films-of-1999.html

Jojjenito https://jojjenito.wordpress.com/2016/07/13/10-i-topp-filmer-1999/

 

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print