Richard Lester (Superman, De tre musketörerna) gav oss Juggernaut (1974), en tongivande och mycket efterhärmad terrorist-katastrof-film-historia. En galning har placerat ut bomber på lyxkryssaren Britannic med 1200 passagerare ombord. Och nu hotar han med att spränga dem. Bomberna är riktiga praktverk, så otroligt avancerade, komplicerade, intrikata och finurliga att desarmeringen blir närmast en omöjlig uppgift för en mindre armé av desarmeringsexperter.

Tonen och tempot i Juggernaut är renodlat drama och förvånansvärt lågmält för stor- och äventyrs-film-mästaren Lester. Handlingen i denna filmklassiker rör sig delvis kring Richard Harris roll som desarmeringsexpert Anthony Fallon, dels kring alla personerna ombord på skeppet. Det till en början långsamma tempot kan kräva lite tålamod för att komma in i filmen, men ger man den en chans så är det en skickligt berättad nagelbitare. Och dessutom med en riktig toppensemble av välspelande skådespelare att njuta av. Förutom Harris får du se bland andra Omar Sharif, Anthony Hopkins, Shirley Knight, Ian Holm, Freddie Jones och Julian Glover.

Som sagt, riktigt bra skådisar och skådespeleri på toppnivå finner du i Juggernaut, skådespeleri av sånt där naturligt, klassiskt dramamått som är så sällsynt nu förtiden. Till och med skådespelarna i Titanic verkar styltiga i det här sällskapet. Och Richard Lester är verkligen en toppregissör med fingertoppskänsla som få. Men som sagt, det är samtidigt ett drama gjort för bion, inte att titta förstrött på i datorn medan man gör tio andra saker samtidigt. Filmen förtjänar verkligen att ses fokuserat. Men det långsamma tempot och vardagsstämningen är också filmens styrka. Man lär känna karaktärerna ordentligt och det gör ju att man faktiskt bryr sig och att man inte vill att dom ska bli sprängda i luften.

Juggernauts höjdpunkt mot slutet, filmens klimax som det heter på manusspråk, är en riktig klassiker på både gott och ont. Jag tror att du kommer att känna igen slutet från en rad andra filmer och TV-serier som kopierat scenen eller inspirerats av den, som andra terroristfilmer och TV-serier alltifrån avsnitt i “MacGuver” till “The Simpsons”. Filmen är nästan sevärd enbart för dess höjdpunkt, för att vara med om en stycke filmhistoria. Scenen placerar sig helt säkert bland de 100 viktigaste i hela filmhistorien och kanske t.o.m. rätt högt i listan.

Det är svårt att betygsätta filmen och jag avstår helst från siffror. Men jag ska vara modig och ge den en välförtjänt åtta = 8/10. Juggernaut, vårt trevliga filmtips för den här gången, är i vilket fall mycket sevärd och en riktig filmklassiker. Samtidigt bör man hålla i åtanke att det är mer ett drama än en actionfilm.

Betyg: 8/10

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print