Universal Pictures fyller hundra i år. Detta innebär bland annat många nyutgivningar på Blu-ray och 13 restaurerade filmer, bland annat den mest genomförda restaureringen någonsin, som vi redan hunnit skriva om, med Hajen (Läs och se en video om det enorma arbetet med restaureringen!).

Hundraårsjubileet firades vid en lunch i onsdags hos Bistro Barbro. Nämnas skall att restaurangen har Sveriges enda kombination av biograf med bar. Eder käre redaktör och undertecknad var inbjuden att frossa i en läcker asiatisk buffé och att lyssna på historikern Jeff Pirtle som är ansvarig för Universals arkiv. Det var en mängd intressanta fakta som vi fick reda på. Jag har summerat allt och nedtecknat det nedan. Därefter följer några viktiga årtal och händelser i Universals historia. Tycker du om intressanta fakta eller film överhuvud, så läs vidare!   

 

Visning och diskussion:

Jeff Pirtle berättade att han själv hade sitt kontor med fönstret mot King Kong som är placerad i studions Theme Park, alltså Universals temapark. Där ingår många delar av studion, kulisser och scenerier som i mindre och högre grad fortfarande används. Enormt många intressanta regissörer, som exempelvis Alfred Hitchcock var verksam vid studion och hade kontor där. Hitchcock gjorde bland annat Fåglarna och Psycho för Universal. Det finns en hel del byggen från filmerna, inte minst huset på kullen vid Bates Motel i Psycho. Detta hus har i princip inte använts mera utan utgör en del av parken. Från början byggdes endast två sidor av huset. Sedan byggde man till de andra sidorna just för parken, som attraktion.

Man kan även besöka Spartacus praktfulla hus i romersk stil, vars insida även användes för kyrkan i Blues Brothers. Och det finns flera s.k. “permanent sets”, bland annat där en del av de tidigaste västernfilmer spelats in. John Ford skall nämnas i sammanhanget, en av de mest inflytelserika filmskaparna för Hollywood, som började jobba för Universal 1917. Man har också “Court House Square”, en gata med hus som figurerat i otaliga filmer, exempelvis klocktornet i Back to the Future. Sedan finns “The Court of Miracles” där många skräckfilmer. Universal lät även bygga en liten sjö som figurerar i bland annat Creature for the Black Lagoon.

Visste du att Hajen i Hajen, eller Jaws hette Bruce? Spielberg döpte den efter sin advokat. Du har kanske läst om det, men den mekaniska hajen strejkade och var en orsak att filmen gick över budget. Den var nämligen prövad i bassäng och därför inte gjord för saltvatten. Så hajen frätte sönder och maskineriet strejkade. Den var i så uselt skick att “Bruce” brändes. Senare gjordes en kopia utan maskineriet, gjuten i den ursprungliga formen. Den for också illa av avgaser och annat vilket var orsaken att man lät en bilhandlare köpa den. Och där på gården bland alla bilar är den placerad än. Spielberg har sagt i intervjuer att han tror att Hajen blev en bättre film av att vidundret strejkade och därigenom blev ett mer osynligt hot eftersom man inte kunde visa det på samma sätt och lika tydligt som från början var meningen.

Lite fakta om UP

 • Studion grundades den 30 april 1912
 • UPs första långfilm var “Traffic in Souls“, regisserad av George Loane Tucker 1913.
 • UPs logga består av bilder som Nasa tagit
 • Första ljudfilmen blev Melody of Love, 1928.
 • 1931 startar monster/skräckfilmsvågen med Dracula och Frankenstein.
 • Dracula (1931) lanserades som romantisk film. Bioföreståndarna blev instruerade i hur de skulle presentera och marknadsföra filmen.
 • Arabian Nights (1941) blir studions första film i tre-färgs Technicolor.
 • The Creature from the Black Lagoon (1954), blir UPs första film som visas i 3D.
 • 1964 öppnar “Universal Studio Tours” med två guider, två chaufförer och en biljettförsäljare.
 • 2001 öppnar Universal Studios Japan i Osaka

Hans Wiklund var värd för tillställningen vid Bistro Barbro som var arrangerad av Skugge & Co.

 

Dela med dig!
 • Facebook
 • Twitter
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
 • Print