Filmmedia har redan ojat sig över att 2011 verkar bli efterföljarnas år. Läs tidigare inlägg med hela 65 filmer för 2011 och jämför själv. The Guardian och Box Office Mojo summerar nu tendenserna i år och därmed kan vi påstå att läget är lika illa som vi anat.

En av fem Hollywoodfilmer i år är efterföljare, eller “sequels”. Enligt Box Office Mojo är 27 storproduktioner antingen efterföljare, “prequels” eller “spin-offs”. Detta är också rekord. 2003 var det näst värsta året med 24 titlar som byggde på tidigare filmer. Nämnvärda filmer i sammanhanget i år, 2011, är Transformers 3: Dark of the Moon, Pixar’s Cars 2, X Men: First Class samt Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II.

9 av de 27 filmerna är direkta uppföljare, eller “sequels”, 5 av dem är andrauppföljare, tredjefilmer eller “threequels”.  Nya Pirates of the Caribbean blir exempelvis den fjärde installationen hittills. Men tänk också på att det också finns gott om remakes och “upphottade” berättelser, eller variationer av filmer som redan gjorts.

Vad säger vi? Filmåret 2001 verkar gå till historien som det mest icke-originella året hittills. Och om vi ska tro vad de stora filmsajterna förutspår så kommer sista Harry Potter-filmen bli årets mest inkomstbringande film.

Ja, och vad säger du själv? Ser du verkligen fram emot filmåret 2011?

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print