Trassel sopar banan med konkurrenterna. Det blev en av de största premiärerna nånsin för en animerad film i Sverige. Och den största någonsin för en svensk februariöppning av en animerad film. Trassel (eller Tangled) gick i helgen upp på svenska biografer och sågs av mer än 118 500 besökare.

Det är ju bara att gratulera Walt Disney som tydligen lyckats hamna på rätt spår. De senaste två decennierna har ju Disney-concernen blivit fullständigt överkörda av stora animationsstudios över hela världen. Medioker animation, trista karaktärer och noll berättarglädje har kännetecknat ”Walt Disney” som tidigare gjort storslagna tecknade sagor.

Har man börjat hitta hem igen? Prinsessan och Grodan innebar helt klart en vändpunkt. Och Trassel får ännu större lovord. Men har de träffat helt rätt? Tja, jag har inte sett den än, så jag ska inte uttala mig. Men gamla folksagor som moderniseras och som det skojas till med känns ändå inte helt fräscht. Undrar om det ligger någon ”Shrek”-aktig revanschlusta bakom filmen…

Publiken verkar iallafall gilla Trassel, även om en hög tittarsiffra inte alls behöver betyda kvalitet. Se bara på Nutleys senaste. Men hursomhelst verkar det vara en trevlig matinéstund och ibland räcker det ju rätt långt så.

TIPS! se även en videohyllning: Uppräkning till Walt Disneys 50:e animerade långfilm!

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print