Adventureland och Zombieland. En realistisk dramakomedi och en actionstinn zombiekomedi (zomedi?). Två filmer som borde vara olika som som peppar och salt. Men likheterna är större än vad kan tyckas vid första ögonkastet …

Det händer inte ofta att man springer på två så diametralt olika filmer som liknar varandra så mycket. Min instinkt är att genast 1. peka på filmernas likheter, samtidigt som jag 2. sätter dem i en death match mot varandra. Må bästa nöjesfältrelaterade Jesse Eisenberg-film från 2009 segra!

Rond 1: Titeln. Ja, ni ser ju själva hur lika titlarna är. vs.: Kanske fick A-land mindre uppmärksamhet året den släpptes bara för att Z-land också fanns på marknaden? För den titeln är ju helt klart coolare. Vinnare: Zombieland.

Rond 2: Jesse Eisenberg. A-land: Eisenberg spelar James, en neurotisk plugghäst tillika oskuld, som precis har gått ut high school och ska sommarjobba. Z-land: Eisenberg spelar Columbus, en neurotisk plugghäst tillika oskuld till collegestudent, som ägnar sina dagar åt att överleva efter zombiekatastrofen. vs.: Svårt. Jag gillar Eisenberg i båda filmerna. Men det är ändå uppfriskande att se honom i en film där blodet flyter och lemmarna flyger. Vinnare: Zombieland.

Rond 3: Nöjesfältet. A-land: Hela filmen utspelar sig på ett nöjesfält. Filmen är till och med döpt efter nöjesfältet. Z-land: Titeln anspelar dels på att USA numera domineras av zombier, men även på nöjesfältet som huvudpersonerna är på väg till. vs.: Pacific Playland är ett mycket finare nöjesfält än Adventureland, men jag gillade verkligen inte den delen av filmen. De ditintills smarta karaktärerna blev plötsligt så urbota korkade att det faktiskt sänkte helhetsintrycket för mig. Dessutom gillar jag det sunkiga nöjesfältet i A-land. Vinnare: Adventureland.

Rond 4: Våldet. A-land: Frigos (Matt Bush) misshandel av James är återkommande och smärtsam. James själv utövar våld vid två tillfällen. Lättsam inställning till våld, men det går aldrig särskilt långt. Z-land: För mycket för att lista. Lättsam inställning till våld, som går över alla gränser. vs.: Våldet har visserligen en egen linje i A-land, men det har inte en chans mot massakern i Z-land. Vinnare: Zombieland

Rond 5: Den tuffa, snygga mörkhåriga tjejen med tillitsproblem”. A-land: Em som spelas av Kristen Stewart. Z-land: Wichita som spelas av Emma Stone. vs.: Både Stewart och Stone är utmärkta i sina roller. Och snygga. Wichita är tusen resor hårdare, men jag blev mer intresserad av Em. Vinnare: Adventureland

Rond 6: De frånvarande föräldrarna. A-land: James föräldrar har grava kommunikationsproblem med sin son och pappan verkar inte kunna prata över huvud taget. Z-land: Vi får aldrig träffa Columbus föräldrar, men han nämner vid upprepade tillfällen att de har usel kontakt. vs.: I båda filmerna skaffar sig huvudpersonerna ett slags familjesubstitut. Columbus föräldrar är säkert hemska men James föräldrar visar i scen på scen hur de saknar all förmåga att relatera känslomässigt till sitt enda barn. Ems föräldrar är ännu värre. Vinnare: Adventureland, för att föräldrarna lyckas vara så frånvarande fast de är där.

Rond 7: Zombierna. A-land: Se ovan nämnda föräldrar. Z-land: The real deal. vs.: Det här blir inte mycket av en match. Vinnare: Zombieland.

Rond 8: Det misslyckade hånglet. A-land: James och Em hånglar i soffan. Ems föräldrar kommer hem. James har stånd. Piiinsamt. Z-land: Columbus tror att han ska få hångla, men tjejen blir en zombie och han måste döda henne i självförsvar. Ytterligare ett misslyckat, mindre dramatiskt hångel förekommer. vs.: Jag skämdes betydligt mer över det misslyckade hånglet i A-land, men situationen i Z-land är ju helt klart jobbigare. Vinnare: Zombieland.

Rond 9: Bechdeltestet. (Klicka här, om du inte vet vad det är) A-land: Det finns flera namngivna kvinnliga karaktärer och Em har flera scener där hon är huvudpersonen och James inte är med.  Z-land: Systrarna Wichita och Little Rock (Abigail Breslin) tar ovanligt stor plats i filmen, framför allt med tanke på vilken genre den tillhör. vs.: Båda filmerna har komplexa kvinnliga karaktärer. Men i A-land pratar de kvinnliga karaktärerna knappt med varandra och den klarar testet med en hårsmån. Wichita och Little Rock pratar däremot vid flera tillfällen med varandra, om något annat än män. Vinnare: Zombieland.

Rond 10: Den kända skådisen i biroll. A-land: Ryan Reynolds spelar den glidiga killen som hävdar att han spelat tillsammans med Lou Reed. Z-land: Ni som inte har något emot spoilers kan klicka här. Ni som har sett filmen vet redan. vs.: Äh, det behövs inte. Vinnare: Zombieland.

Rond 11: Indiefavoriten i biroll. A-land: Martin Starr spelar Joel, James kollega på nöjesfältet. Z-land: Abigail Breslin spelar lillasyster Little Rock. vs.: Abigail gör en strålande insats men det gör Martin Starr också. Framför allt är han Bill HaverchuckVinnare: Adventureland

Rond 12: Mysfaktorn. A-land: Medelhög. Man gillar huvudpersonerna. Mycket igenkänning och bitterljuva minnen från sena tonåren bubblar upp. Z-land: Medelhög. Man gillar huvudpersonerna. Jag har aldrig sett en så våldsam film som samtidigt är så rar. vs.: Båda har jobbiga ögonblick men samtidigt mycket feelgood. Men rent objektivt kan jag tänka mig att blodspyende zombier inte passar de flesta en myskväll. Vinnare: Adventureland.

Rond 13: Betyget. Jag kan definitivt tänka mig att se om båda filmerna och de ligger svajar på gränsen mellan stark trea/svag fyra i sina respektive genrer. I slutänden blir det svaga fyror till dem båda. Kanske en lite starkare till AdventurelandVinnare: Adventureland

Och vinnaren är: Zombieland med 7 mot 6! Jag vet inte riktigt vad segern består i, men kul var det!

Besök även Saras blogg Glory Box!

Läs även Gustavs hyllning av Adventureland!

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print