Kändisar brukar dö i tretal, var det någon som sa. Skrämmande nog stämde det även denna gång. Först var det Leslie Nielsen, kungen av deadpan-humorn, och sedan Rymdimperiet-regissören Irvin Kershner . Nu har också en av Italiens mest framstående filmare, Mario Monicelli, gått ur tiden. The Wrap rapporterar att den 95-årige Monicelli tragiskt nog tog livet av sig i måndags. Han hoppade från fjärde våningen på det sjukhus i Rom där han behandlades för prostatacancer.

Monicelli var inte så känd i Sverige, men regisserade över sextio filmer och skrev manus till ett hundratal. Han nominerades till två Oscars för bästa originalmanus, till I compagni (1963, engelsk titel The Organizer) och Casanova ’70 (1965), och vann guldlejonet i Venedig för Le grande guerra (1959, svensk titel Det stora kriget). De flesta av Italiens stora skådespelare, som Sophia Loren, Claudia Cardinale, Vittorio Gassman, Monica Vitti och Vittorio De Sica, har medverkat i hans filmer, och han kan också sägas haft en stor del i Marcello Mastroiannis framgångar.

För den som är nyfiken på Monicellis verk kan I soliti ignoti (1958, Kvartetten som sprängde) vara en bra plats att börja på. Mastroianni och Cardinale i en gammal hederlig kassaskåpskupp. Klassiske franska nya vågen-regissören Louis Malle blev så imponerad av den att han gjorde en nyinspelning 1984, med Donald Sutherland och en ung Sean Penn. En annan kultförklarad film värd att kolla upp är La ragazza con la pistola (1968, Girl with a Pistol) med Monica Vitti som hämndlysten ung kvinna. De inledande scenerna på Sicilien kan framstå som lite märkliga idag, men när Vitti drar till England tar filmen fart och vi får se både Swinging London och klassiskt brittiska arbetarmiljöer i Sheffield. Vitti har minst tre hårfärger i filmen och bär den ena coola kreationen efter den andra.

Monicelli fortsatte göra film ändå in på 2000-talet, alltid med sin humoristiska touch. Som för så många komiker slutade det alltså med en tragedi, men Monicelli kan ändå vila fridfullt i vetskapen att italienarna alltid kommer glädjas åt det rika filmarv han lämnat efter sig.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print