Det sägs att ett kändisdödsfall ofta följs av flera. I går gick Leslie Nielsen bort, i dag avled regissören Irvin Kershner i sitt hem efter en lång tids sjukdom. Han blev 87 år gammal. Kershner är mest känd för att ha regisserat The Empire Strikes Back (sv. tit. Rymdimperiet slår tillbaka).

Irvin Kershner föddes i Philadelphia, Pennsylvania år 1923. Han började sin karriär inom teve innan Roger Corman gav honom chansen att regissera Stakeout on Dope Street (sv. tit. Gatan utan samvete) år 1958. Det skulle dock dröja tjugo år innan Kershner fick sitt riktigt stora genombrott.

År 1978 regisserade han kult-thrillern The Eyes of Laura Mars med manus av bland andra John Carpenter. Huvudrollerna spelades av Faye Dunaway och Tommy Lee Jones. Filmen blev ingen stor succé men den gjorde att en viss George Lucas fick upp ögonen för Kershner.

Först tackade Kershner nej till att regissera Star Wars-uppföljaren men Lucas lyckades övertala honom. När Kershner frågade varför producenten ville ha just honom fick han till svar: “(…) you know everything a Hollywood director is supposed to know, but you’re not Hollywood.” Egentligen ville Lucas att “Kersh”, som han kallades, även skulle regissera The Return of the Jedi. Men den här gången lyckades han inte övertala honom och Kersh sade sig aldrig ha ångrat sitt beslut.

The Empire Strikes Back visade sig vara kulmen på Kershners karriär. Han regisserade Never Say Never Again och RoboCop 2 innan han drog sig tillbaka 1993. Då var han redan odödlig som regissören bakom den, enligt de flesta kritiker och fans, överlägset bästa Star Wars-filmen.

Och hade det inte varit för Kersh så hade vi aldrig fått njuta av en av tidernas bästa replikskiften i en kärleksscen:

There was really only one disagreement. It was the Carbon Freeze scene when Princess Leia says, “I love you.” Han Solo’s response in the script was, “I love you, too.” I shot the line and it just didn’t seem right for the character of Han Solo. So we worked on the scene on the set. We kept trying different things and couldn’t get the right line.

We were into the lunch break and I said to Harrison try it again and just do whatever comes to mind. That is when Harrison said the line, “I know.” After the take, I said to my assistant director, David Tomblin, “It’s a wrap.” David looked at me in disbelief and said something like, “Hold on, we just went to overtime. You’re not happy with that, are you?” And I said, yes, it’s the perfect Han Solo remark, and so we went to lunch.

George saw the first cut and said, “Wait a minute, wait a minute. That’s not the line in the script.” I said ““I love you, too’ was not Han Solo.” Han Solo was a rebel. George felt that the audience would laugh. And I said, that’s wonderful, he is probably going to his death for all they know. We sat in the room and he thought about it. He then asked me, “Did you shoot the line in the script?” I said yes. So we agreed that we would do two preview screenings once the film was cut and set to music with the line in and then with the line out.

At the first preview in San Francisco, the house broke up after Han Solo said I know. When the film was over, people came up and said that is the most wonderful line and it worked. So George decided not to have the second screening.

R.I.P. Irvin Kershner

1923-2010

/Sara
Besök även Saras blogg Glory Box!

Källor: IMDbEmpire och Moviefone. Samt Vanity Fair (här finns en intervju som rekommenderas, citatet ovan är hämtat från den).

Läs mer: David tipsar om en intressant artikel om Irvin Kershner i The Guardian. Se även George Lucas’ citat om “Kersh” i kommentarerna nedan.


Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print