Kanske hade "Harry Potter"-filmerna sett ut som spelen i Steven Spielbergs film?

Innan vi går mer detaljerat in på hur Steven Spielberg kunde ha förstört Harry Potter, kan vi först fastslå att Harry Potter-filmerna har betytt enormt mycket för hur litteratur i dag omvandlas till film. Potter-serien satte en ny standard i fråga om adaptioner av längre bokserier. Men den har också betytt mycket för hur barn och ungdomslitteratur behandlas av producenter. Tidigare har böcker filmatiserats enkom för att kunna locka en familjepublik och generera snabba vinster. Men Harry Potter-filmerna tog förlagorna på allvar.

Ursprungligen erbjöds faktiskt Steven Spielberg att omvandla böckerna till film. Det var Alan Horn, chef för Warner Brothers som diskuterade möjligheterna med Spielberg. Då hade rättigheterna till de första fyra Harry Potter-böckerna redan införskaffats av bolaget för ”ynka” 2 miljoner dollar.

Men Horn hade inte riktigt samma vision som Spielberg, och tack och lov för det kan man nog säga så här i efterhand. Steven Spielberg ville nämligen omvandla böckerna till animerad film i bästa ”Pixar-3d-stil”. Men inte nog med detta. Han föreslog dessutom att slå samman flera böcker till samma film.

På det hela taget skulle det alltså ha blivit ungefär som han behandlar Tintin idag. Visst , de flesta ser enormt fram emot nya Tintin-filmerna. Men jag är inte riktigt lika positiv. Mycket har detta att göra med att man väljer att smälta samman flera böcker. Varför Harry Potter-filmerna blev en sådan succé var just det att böckernas integritet bevarades. Du kan själv läsa vad Horn säger från en intervju i Los Angeles Times:

“I did think it would be worthwhile for Steven Spielberg to direct…We offered it to him. But one of the notions of Dreamworks’ and Steven’s was, ‘Let’s combine a couple of the books, let’s make it animated,’ and that was because of the [visual effects and] Pixar had demonstrated that animated movies could be extremely successful. Because of the wizardry involved, they were very effects-laden. So I don’t blame them. But I did not want to combine the movies, and I wanted it to be live action.”

Tack och lov segrar förnuftet ibland….

Läs även uppföljaren: Varför Steven Spielberg inte gjorde Harry Potter – Enligt honom själv

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print