RIP Arthur Penn, Tony Curtis och Martin Ljung, tre kulturlegender har gått på lika många dagar.

Regissören Arthur Penn är kanske mest känd för publiksuccén Bonnie and Clyde med Warren Beatty och Faye Dunaway i huvudrollerna.The Miracle Worker (1962) gav penn en oscarnominering för bästa regi medan Anne Bancroft lyckades erhålla en för bästa skådespelerska. The Chase (1966) blev hans första färgfilm. En annan film som verkar ha fallit bort i tidningarna är hans kanske bästa. Little Big Man (1970) var ett underhållande epos över USA och dess ursprungsbefolkning. I filmen återberättar Dustin Hoffman sin historia om hur han växte upp hos cheyenneindianerna. Det är en film som tydligt inspirerade Dansar med vargar (fast Little Big Man är en betydligt bättre film!). Arthur Penn avled dagen efter sin 88:e födelsedag. Läs mer om Arthur Penn här i bloggen:

[youtube]UiGY9JrZQSc[/youtube]

Tony Curtis är nog hos oss mest känd för sin roll i Billie Wilders Some Like it Hot(1959), där han tillsammans Jack Lemmon för en kamp om Marilyn Monroe, spelande i en kvinnoorkester utklädda som kvinnor. Senare fick han uppta han etern tillsammans med Roger Moore i den omåttligt populära “Snobbar som jobbar” (lustig översättning från originalets “The Pursuaders”). Curtis var gift sex gånger. Äktenskapet med Janet Leigh, resulterade i dottern Jamie Lee curtis. Curtis blev 85 år gammal. (se även aftonbladets notis eller en något längre i Sydsvenskan)

[youtube]2OhdD5n405I[/youtube]

Folkkäre Martin Ljung uppnådde den aktningsvärda åldern på 93 år. Jag skäms inte för att nämna Martin Ljung i samma inlägg som Penn och Curtis. Martin Ljung var en stor stjärna på sitt eget vis i Sverige. Vi minns honom från  Svenska ords klassiska revyer och filmer. Men också från barnprogrammet Farbror Frippes skafferi. Aftonbladets notis har den trevliga och passande titeln “Levde nyfiken i det sista“, en rad som sammanfattar Ljungs livsanda. Jag minns ett inslag från TV för inte så många år sedan. Han måste i allafall ha varit en bit över 85, där han var pigg och kry och fortfarande gick på bio varje dag för att se en ny film. Jag att det är många som kommer att sakna Martin Ljung. Han var en av de få kvarvarande vänliga människor som påminner oss om ett tidigare och mindre kallt svenskt samhällsklimat.

[youtube]AstJPLb0pLY[/youtube]

Edit: Joel Burman påminde mig om att även Sally Menke, Quentin Tarantinos klippare, har gått bort. (Läs mer i bloggen Royale with Cheese!)Jo, Joel, det har sannerligen varit en tung period. Under det senaste månaderna har en lång rad kända regissörer, skådespelare och annat filmfolk gått ur tiden. RIP.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print