John Woo's 'Red Cliff'

 

Här följer 00-talets 50 bästa filmer från Östasien – del 1: 50-41

  Nåja, jag är egentligen inte särskilt mycket för att rangordna och sifferbedöma filmer. Se det mer som en överblick över ett enastående östasiatiskt filmdecennium och ta sifferordningen med en klackspark.

Det är så många som listar sina favoriter över 00-talets filmer, därför avstår jag från detta. Däremot  är det intressant att gå igenom alla filmer som skapats under 00-talet i Östasien. Listan över decenniets 50 bästa filmer består av verk från Japan, Kina, Hong-Kong, Taiwan, Sydkorea, Thailand och Vietnam. Samtliga filmer rekommenderas starkt!

Det har inte varit svårt att fylla listan, snarare har det varit ett problem att behöva utelämna ett antal filmer. Men samtidigt är jag nöjd med helheten och det förvånade mig över den höga genomsnittsnivån, både filmtekniskt och konstnärligt, på de 50-filmer som nu är listade. Min slutsats är att det har varit ett otroligt starkt decennium. Men även att det har blivit en del rockader mellan filmgenrer och filmskapare. 

Allmänna trender: För både Japan är 00-talet det bästa decenniet på mycket länge, men spännande debutfilmer, genreöverskridande filmtrender och Samurajfilmens . Och för Sydkorea anser jag att detta decennium är det bästa någonsin. Landets film och mediaindustri har bokstavligen blomstrat i över 15 år, men under 00-talet har Korea etablerat sig internationellt som en enormt stark filmnation. Taiwanesisk film går framåt och Jag misstänker att Taiwan och kanske ännu mer att Thailand kommer gå fram stort under kommande decennium. 

Angående Kinesisk film, om vi talar om fastlandet, är jag inte lika positiv. Det har kommit fram några  intressanta regissörer, mest nämnvärd är Lou Ye, men annars har kinesisk filmindustri gått i kommersialismens tecken. Visst, Wuxia, som tidigare ansågs vara skräpfilm har fått nytt uppsving, och det är ju kul, inte minst för en västerländsk publik.   

I Hong Kong har det dock skett ett rejält regimskifte. Tsui Hark som dominerade Hong Kongs filmindustri har vi nästan inte sett skymten av. Och Johnnie To ser ut att ha blivit ny Kung i industrin.  

Här nedan följer filmer genom countdown – de första 20 platserna: 50-41.

Kommentera gärna urvalet, filmvalet och placeringarna – ris som ros, båda uppskattas… 

—————————————————————-

 

50 Missing Gun 
 

 

Jiang Wen i 'Missing Gun'

Originaltitel: Xun qiang
Regissör: Chuan Lu
År: 2002
Land: Kina
IMDB 

‘Missing Gun’ beskrivs ofta som en svart komedi om en polis som tappar sitt tjänstevapen. Det är den också, men mycket mer är det ett drama med komiska inslag. Den är snyggt filmad men ibland något långsam i tempot. Något ojämn film, men intressant, både psykologiskt och särskilt för den som är intresserad av Kina och det moderna kinesiska samhället. Huvudrollsinnehavaren Jiang Wen är för övrigt högaktuell som regissör med en gangsterkomedi nästa år: ‘Let the Bullets Fly’ 

—————————————————————-

 

49 A World Without Thieves

 

Rene Liu & Andy Lau

Originaltitel: Tian xia wu zei
Regissör: Feng Xiaogang
År: 2004
Land: Kina
IMDB 
A World Without Thieves är utan tvekan en av de bästa komedierna från Fastlandskina. Och filmen var en enorm succé i Kina. Handlingen är rätt enkel, men smart narrativiserat – filmen handlar helt enkel om två småskurkar, en kvinnlig och en manlig sådan, som försöker lura varandra. 

—————————————————————-

 

48  Eternal Summer

 

Originaltitel: Sheng xia guang nian
Regissör: Leste Chen
År: 2006
Land: Taiwan
http://www.imdb.com/title/tt0885520/ 

Ännu än “Coming-of-age”-film från Taiwan. Här om ungdomar i ett triangeldrama, om sexualitet och om homosexualitet. Filmen har vunnit flera priser och blev en stor succé runt om i Östasien, inte minst i Hong Kong. 

—————————————————————-

 

47 Happy Times

 

Originaltitel: Xingfu shiguang
(‘Hotell Lyckan’ i Sverige)
Regissör: Zhang Yimou
År: 2000
Land: Kina
http://www.imdb.com/title/tt0303243/ 

‘Hotell Lyckan’ fick filmen heta när den visades i Sverige. Det är något totalt olika Zhang Yimous senare film Hero. Denna film kan man säga likna ‘Berättelsen om Qiuju’, som liksom den här också är en vardagsnära komedi.’ Happy Times’, eller Hotell Lyckan fick ingen bra respons här i vårt avlånga land. Recensenterna skrev bl.a. om krystad humor. Men jag ska säga dig att om du har varit i Kina eller känner kineserna en del, är det här taget på kornet. Zhang Yimou har skildrat kineserna som dom är och bara skruvat upp den ett litet snäpp. Filmen handlar först om ett “kärlekshotell” för unga och ogifta par, inrymt i en husvagn. Och sedan kommer handlingen mest att kretsa kring en blind flicka. 

—————————————————————-

 

 46 Love on a Diet

 

'Love on a Diet'

 

Originaltitel:

Sammi Cheng, samma tjej som på bilden ovanför.

Regissör: Johnnie To
År: 2001
Land: Hong Kong
IMDB

Regissören till Love on a Diet, Johnnie To, är decenniets mest framgångsrika Hong kong-regissör, ännu mer än så än exempelvis Wong kar-Wai. Det här är en annorlunda film av Johnnie To som inte alls fick den uppmärksamhet den förtjänade och släpptes knappt utanför Östasien. Det är en närmast hysteriskt rolig komedi i högt tempo, och med kostym och make up som slår det mesta i internationella filmproduktioner. Men dräkterna är ju också skapade och importerade direkt från USA. Mini Mo (briljanta komediennen Sammi Cheng) överges av sin japanska pojkvän, en berömd konsertpianist och försöker begå självmord. Efter ett patetiskt misslyckande (hon är för fet!) och med hjälp av den på tok för godhjärtade ‘Fatso’ (Andy Lau) bestämmer hon att gå ned i vikt för att kunna gifta sig med den japanska pianisten. 

—————————————————————-

 

 45 Zatôichi

Originaltitel: Zatôichi
Regissör: Takeshi Kitano’s
År: 2003
Land: Japan 

Underhållande samurajaction av Takeshi Kitano som också spelar huvudrollen som blind samuraj. Tät, vacker film med abstrakt blodsestetik. 

—————————————————————-

 

44  Kung-Fu Hustle

Originaltitel: Gongfu
Regissör: Stephen Chow
År: 2004
Land: Hong Kong/ Kina 

Kung-Fu Hustle är Stephen Chows bästa. Har du inte sett flmen så se gärna ett tjugo kungfu-filmer och några tidigare Chow-filmer först, för mycket av behållningen är den uppsjö av Hong Kong-clichéer som erbjuds i filmen. Själv såg jag den i Kina, innan premiären här i väst. Det var ett stort biografkomplex med nästan 20 biografsalonger. Varje av dessa salonger körde en ny visning av samma film, alltså Kung-Fu Hustle, med en kvarts mellanrum. Gissa om filmen var populär. Och själva vek vi oss i stolarna av gapskratt. Ordentlig duk eller stor TV med gott sällskap rekommenderas! 

—————————————————————-

 

43 Paprika 

 

Paprika

 

Originaltitel: Paprika
Regissör: Satoshi Kon
År: 2006
Land: Japan
IMDB
Paprika, en animerad film som hypades gjorde succé och tycktes snabbt bli bortglömd. Stämningsfull och poetisk film om teknologi som gör det möjligt att gå in och ut genom andras drömmar. Om inte det överdrivna slutet störde något hade det kunnat vara en närmast briljant film. 

—————————————————————-

 

 42 Breaking news

Originaltitel: Daai si gin
Regissör: Johnnie To
År: 2004
Land: Hong Kong
IMDB

Polisen tävlar mot gangsters om medias bevakning. Mycket intressant tema. Filmen gick upp på svenska biografer, men ner igen på tok för snabbt. Titta på den otroligt kompetent filmade inledningen – en enda tagning på sju minuter som slår det allra mesta.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=CJlCYNt2z9k]

—————————————————————-

 

41 wonderful days

Originaltitel: Wonderful Days
Regissör: Moon-saeng Kim
År: 2003
Land: Sydkorea

Sydkoreansk animation och framtidsdystopi som visar vad man kan i öst. Klart mangainspirerad, men samtidigt en stil som är genomsyrad av koreansk estetik. Det estetiska är mer tilltalande än handlingen, vilket gör att ett bra hemmabiosystem (eller se den på bio) är nästan nödvändig för att filmen skall komma till rätta.  

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=3gVWY19wQ2U]

To be continued…

FilmMedia – Filmblogg

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print