Survive Style 5+

Decenniets 50 bästa filmer från Östasien – Topp 10

Äntligen framme vid Top Ten. Som tidigare sagt och som tål att upprepas- se inte denna lista över östasiatisk film som en absolut rangordning.

Om några dagar kommer jag dessutom att publicera några ord av eftertanke, samt filmer som förtjänar omnämnande, eller någon form av “honorable mention”.

Om du missat resten: Del 1, del 2, del 3, del 4

—————————————————————-

10 Sympathy For Mr Vengeance

Sympathy For Mr Vengeance

Originaltitel: Boksuneun naui geot

Regi: Park Chan-wook

År: 2002

Land: Sydkorea

IMDB

Park Chan-wook har inte bara känsla för det makabra, utan höjer det till konst. En svart historia om hur en arbetare förlorar jobbet samtidigt som han försöker hjälpa sin sjuka syster att få till stånd en njurtransplantation. Efter att kidnappat chefens dotter går allting snett och händelseförloppet eskalerar till max. Kan summeras som Wong Kar-Wais och Chris Doyles bildspråk kombinerat med Tarantinos dialogfantasi och Von Triers sadism.

—————————————————————-

9 Infernal affairs

Originaltitel: Mou gaan dou

Regi:Wai-keung Lau, Alan Mak

År: 2002

Land: Hong Kong

IMDB

Snillrik och färgstark gangster vs polis och infiltratörhistoria. Rättigheterna köptes upp av Hollywoodproducenter och ett omskrivna manuset lockade Martin Scorsese att ta sig an projektet. Även ”The Departed” är en mycket bra, men tyvärr lite väl skruvad film. Det är trots allt den klockrena vardagstonen och det självklara utförandet som höjer originalet två snäpp över Scorseses remake.

[youtube]jO4RLrNVbd4[/youtube]

—————————————————————-


8 I’m a Cyborg, But That’s OK

Originaltitel: Saibogujiman kwenchana

Regi: Park Chan-wook

År: 2006

Land: Sydkorea

IMDB

Hur är livet för en Cyborg? Efter en självförvållad och synnerligt korkad olycka tror Cha Young-goon (Lim Su-Jeong) att hon är en cyborg och blir så att säga institutionaliserad. Annorlunda och vrickad komedi av Park ”Old boy” Chan-wook. Lim Su-jeong i huvudrollen spelar förövrgt också en av systrarna i magnifika men sorgliga skräckhistorien ”Tale of Two Sisters”.

[youtube]YhhRj8ynajQ[/youtube]

—————————————————————-

7 Tôkyô sonata

Originaltitel: Tôkyô sonata

Regi: Kiyoshi Kurosawa

År: 2008

Land: Japan

IMDB

Om en helt vanlig japansk familj. Magnifik vardagsberättelse om verkligheten i det moderna Japan. Har också vunnit många priser på internationella festivaler.

[youtube]lyWp__jXNRw[/youtube]

—————————————————————-


6 Chinese Odyssey 2002

Originaltitel: Tian xia wu shuang

Regi: Jeffrey Lau

År: 2002

Land: Hong Kong

IMDB

Roligt, galet och högt tempo i denna äventyrskomedi med några av Hong Kongs bästa skådespelare och Wong Kar-wai som producent. Det skojas med alla upptänkliga clichéer i Hong Kong-film och kinesisk berättartradition. Men därför uppskattas nog också filmen extra mycket om man har förkunskaper om bland annat wuxia och Hong Kong-film. Tyvärr är den internationella versionen något förkortad. Se till att inte missa garvskämten från den kompletta.

[youtube]BrBQgPx5PLk[/youtube]

—————————————————————-


5 Survive Style 5+

Originaltitel: Survive Style 5+

Regi: Gen Sekiguchi

År: 2003

Land: Japan

IMDB

Survive Style 5+ är en närmast obeskrivlig absurd och svart komedi som måste ses och upplevas. Bl.a. om hur man kan misslyckas med att hålla sin fru död… En rad olika trådar vävs in till en snillrik helhet. Det här är det konstiga och absurda gjord till ren och skär konst – japanskt avantgarde som säkert skulle göra självaste Godard grön av avund. Nuff said…

[youtube]B8SZGBnEgWw[/youtube]

—————————————————————-

4 Syndromes and a Century

Orignaltitel: Sang sattawat

Regi: Apichatpong Weerasethakul

År: 2006

Land: Thailand

IMDB

Thailändsk konstfilm av regissören Apichatpong Weerasethakul som baserade detta impressionistiska verk på sina egna föräldrar som var läkare och sin egen uppväxt och minnen från sjukhuset han så ofta vistades i. Stämningar, långa tagningar, lösryckta scener. Svår film att beskriva, men andra liknande filmskapare jag närmast kommer att tänka på är Hou Hsiao-Hsien och Jia Zhangke, så om du känner till dessa kanske det hjälper något.

[youtube]KnIXg6-8lic[/youtube]

—————————————————————-

3 Nobody Knows

Nobody Knows

Originaltitel: Dare mo shiranai

Regi: Hirokazu Koreeda

År: 2004

Land: Japan

IMDB

Fyra övergivna barn i det moderna Tokyo. Den största brodern får ta ledningen. Ett modernt samhälle skildrat med ett enormt engagemang från Koreeda som därmed skapar en närmast plågsamt stark film. Förutom utmärkelsen bästa film i Cannes vann Yûya Yagira som spelar den äldsta pojken pris för bästa huvudroll.

—————————————————————-


2 Twilight Samurai

Originaltitel: Tasogare Seibei

Regi: Yôji Yamada

År: 2002

Land: Japan

IMDB

I jämförelse med andra samurajfilmer skildras Twilight Samurai med en befriande äkthet. Vardagstonen och äktheten kan närmast jämföras med en gammal mästare som Truffaut. Om hur en samurajs hederskodex kan ställa till med problem som får fatala konsekvenser…

[youtube]7sEdxb3I3dk[/youtube]

—————————————————————-


1 In the mood for love

Wong Kar-Wais "In the Mood for Love"

Wong Kar-Wais "In the Mood for Love"

Originaltitel: Fa yeung nin wa

Regi: Wong Kar-wai

År: 2000

Land: Hong Kong

IMDB

Filmens narrativa egenskap av upprepningar och motvilja att föra en handling framåt, ännu mindre till ett avslut, skapar en känsla av stillastående. Som om tiden hade stannat av i en nostalgisk längtan. Med bildkomposition, klippning, ljud, ljus – allt minutiöst koordinerat till perfektion – skapar Wong Kar-Wai ett postmodernt mästerverk, ett sant filmiskt konstverk.

—————————————————————-


David R-L
/FilmMedia.se

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print