I många år förekom rökning och cigaretter ofta i film och på tv. Om du är lite äldre minns du förmodligen att “alla” på skärmen rökte, till och med i nyhets- och debattprogram. Det är något som är otänkbart idag, att slå på Rapport och se nyhetsankaret sitta med en cigg i mungipan. Det var dock mer regel än undantag för bara några decennier sedan. Några år senare såg man i stället snus i filmer, men då främst för att skapa karaktärer. Idag förekommer snus, exempelvis produkterna från Swedish Match sajt, desto mer på internet och på sociala medier.

 

Äldre filmer

Om du är en person som tycker om äldre filmer har du säkert lagt märke till att många karaktärer rökte. Allt från tuffa cowboys till sensuella primadonnor. De rökte inte på samma sätt, men de rökte likväl. Tänk dig The Good, the Bad and the Ugly eller Casablanca.

Rökning var en statusmarkör och ett sätt att förstärka olika karaktärer. Cigaretter, tändare och eleganta cigaretthållare var som personlig rekvisita. Idag ser man annorlunda på rökning på film. Faktum är att den mycket populära serien Stranger Things fick kritik för hur de porträtterade rökning under sin första säsong, trots att skaparna endast försökte få till en autentisk 80-talskänsla.

Även snus har använts på vita duken för att förstärka olika karaktärsdrag, men även det var vanligare för några år sedan. På den tiden hade många dock en annan syn på snus. Exempelvis ansågs det vara som mest populärt inom raggarkultur och liknande subkulturer. Det var dessutom mest enorma prillor lössnus som syntes under överläppen, och nästan uteslutande på män.

 

En förändrad syn på snus och cigaretter

Synen på cigaretter har helt klart förändrats, men det har även synen på snus. Dock har snus snarare blivit mer accepterat och blivit av med sin subkulturstämpel. Idag syns snus hos flera av landets största influencers, i både vloggar och vardagsbilder. Snus är inte heller längre något som förknippas med endast män. Många av ovan nämnda influencers är unga och hippa kvinnor.

En teori om varför det har blivit så är att snusmärkena har varit villiga att förändra sig och sina produkter. Många snusprodukter är idag mycket långt ifrån de stora svarta lössnusprillorna man förr förknippade med snus. Nu talar man om vitt snus, smaksatt snus, nikotinfritt snus och så vidare.

 

Framtiden

Än har “modernt“ snus inte synts lika flitigt i filmer och serier, men det finns några ganska enkla förklaringar till det. Den första är att det fortfarande är ett ganska nytt fenomen att även unga kvinnor snusar. Den andra är att snus är mycket mer diskret än rökning och därför inte blir ett lika stort “statement” på vita duken.

Eftersom snus dessutom är populärt bland människor i många olika åldrar och samhällsskikt blir det inte en tydlig karaktärsförstärkare längre. Den kanske mest självklara anledningen är att snus är typiskt svenskt och att många storfilmer idag kommer från USA.

Hur framtidens filmskapande kommer att se ut är svårt att veta. Kanske kommer alla karaktärer ha en snusdosa i fickan? Eller kanske dyker det upp en annan statusförklarande markör? Den som lever får se!

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print