Laputa castle in the sky, Slottet i himlen

 

Laputa: Castle in the Sky“, eller Laputa: Slottet i himlen, som den också är känd som i Sverige, är en animerad äventyrsfilm från Studio Ghibli, skapad av den legendariska animatören och regissören Hayao Miyazaki. Filmen hade premiär i Japan år 1986 och riktar sig till både barn och vuxna och har fått höga betyg och lovord från både kritiker och publik. “Laputa: Castle in the Sky” har blivit en älskad film med fans över hela världen.

Handlingen i “Laputa: Castle in the Sky” kretsar kring en ung flicka vid namn Sheeta, ägare till en magisk kristall som sägs ha anknytning till den mytomspunna flytande staden Laputa. Hon möter en ung pojke vid namn Pazu, som är på jakt efter Laputa och som tror att Sheetas kristall kan leda honom dit. Tillsammans ger de sig ut på en farlig resa, jagade av en grupp som vill stjäla kristallen och med militären i hälarna.

Under resans gång upptäcker Sheeta och Pazu allt fler hemligheter om Laputa och dess förlorade civilisation. De möter också olika karaktärer, inklusive luftpiloter och den mäktiga Muska, som har egna agendor och intressen i Laputa.

 

Man kan säga att filmens tema kretsar kring miljöskydd och riktar kritik mot krig och militarisering. Framförallt har filmen enormt mycket fantasi och sprudlar av kreativitet. Den innehåller actionscener, fantastiska flygande maskiner, robotar och färgstarka karaktärer. Filmen är också stämningsfull och har en gripande berättelse om vänskap och mod.

Laputa: Castle in the Sky” är inte bara underhållande och fascinerande, men också en djup film med allvar och stort hjärta. Jag rekommenderar filmen till alla, men framförallt är det en film jag gillar att visa barn. Med sitt djup och filosofiska innehåll representerar det något helt annat än “vanliga” animerade filmer som mest har yta och inte på något sätt berikar ett barns intelligens.

En stark rekommendation alltså.

 

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print