Shutter Island, Scorsese 2010

Shutter Island är en amerikansk psykologisk thriller från 2010, regisserad av Martin Scorsese och baserad på en roman med samma namn av Dennis Lehane. Filmen Shutter Island utspelar sig under 1954 och följer de två federala utredarna Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) och Chuck Aule (Mark Ruffalo) som skickas till en mentalsjukhus på ön med samma namn, Shutter Island, för att undersöka försvinnandet av en kvinnlig patient.

På ön upptäcker Teddy snabbt att det finns flera mystiska och störande saker som pågår på sjukhuset. Han misstänker att de ansvariga döljer något och börjar utreda saken på egen hand. Teddy har också egna personliga demoner att tampas med, inklusive minnesförlust och trauma från hans tid som soldat under andra världskriget och tragedin i hans eget liv.

Efter en rad chockerande upptäckter, inklusive mördade patienter och en mystisk läkare vid namn Dr. Cawley (Ben Kingsley), börjar Teddy ifrågasätta vad som egentligen pågår och hans egen roll i det hela. Shutter Island tar tittarna på en intensiv psykologisk resa, fylld av dramatik och spänning, där gränsen mellan fantasi och verklighet blir alltmer suddig.

Utan att avslöja för mycket av handlingen (förhoppningsvis) kan man sägas att Shutter Island är en intensiv och djupgående film som utforskar teman som skuld, förlust, makt och kontroll.

 

Enligt egen åsikt var 2010-talet inget speciellt bra decennium för film överhuvudtaget, varken för amerikansk, europeisk eller asiatisk film. Men decenniet började bra och 2010, då Shutter Island gjordes, är förmodligen det bästa filmåret från just detta årtionde.

Visst, filmen har hyllats för sin atmosfäriska regi, spännande berättelse och inte minst för sina starka skådespelarprestationer. Shutter Island blev också en stor publik- och kritikersuccé när den släpptes. Trots hyllningarna rankar jag själv ändå inte Shutter Island som en av de allra bästa filmerna under 2010-talet och inte heller som en av Scorseses bästa filmer.

Förutom handlingen fann jag faktiskt filmen som ganska ordinärt filmskapande. Och trots den “snillrika handlingen”, fann jag den även förutsägbar. Faktiskt visste jag redan i början ungefär hur det skulle sluta. Jag hade nog läst för många hyllningar, så första gången jag såg Shutter Island blev jag lite besviken.

Visst, det är ett mycket kompetent filmskapande, Shutter Island är snygg och välgjord på alla sätt och vis. Jag kan även erkänna att filmen växt en del när jag sett om den ett par gånger. Det jag uppskattar mest är nog stämningen genom hela filmen. Och oavsett är den underhållande och sevärd.

Tips: För fler thrillers och psykologiska filmer, botanisera vidare på sidan filmtips

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print