Första 2 avsnitten har sänts av Lord of The Rings: The Rings of Power och streamas just nu hos Amazon Prime.  Frågan är om den når upp till hypen. Egentligen kan man nog inte veta det efter enbart att som jag ha sett ett enda avsnitt. Men vad säger magkänslan? Och hur bra var det egentligen? Jo, frågorna är säkert många och den största frågan är nog om vi har fått några svar eller om de kanske enbart blivit ännu fler.

Men först lite bakgrund. Liksom Sagan om ringen-filmerna spelades The Rings of Power in på Nya Zeeland, fast den andra säsongen planerar man av någon anledning att filma i London. Produktionen påbörjades redan 2020. Amazon kallar serien ett “flersäsongsdrama”. De lyckades bjuda över Netflix 2017 med 250 miljoner dollar för att få rättigheter att göra den. Affären inkluderade ett åtagande på fem säsonger, men Amazon har än så länge rent formellt enbart förnyat The Rings of Power för säsong två.

 

Det här är officiell synopsis: 

The Lord of the Rings: The Rings of Power visar för allra första gången de heroiska legenderna från den mytomspunna Second Age of Middle-earths historia. Detta episka drama utspelar sig tusentals år före händelserna i J.R.R. Tolkiens The Hobbit och Sagan om ringen, och kommer att ta tittarna tillbaka till en tid då stormakter formades, kungadömen steg till ära och föll i ruiner, osannolika hjältar testades, hoppet hängde i den finaste tråden, och ett av de största skurkarna som någonsin flödat ur Tolkiens penna hotade att täcka hela världen i mörker.

Serien börjar i en tid av relativ fred och följer en ensemble av karaktärer, både bekanta och nya, när de konfronterar den länge fruktade återuppkomsten av ondskan till Midgård. Från de mörkaste djupen av de dimmiga bergen, till de majestätiska skogarna i alv-huvudstaden Lindon, till det hisnande öriket Númenor, till de yttersta delarna av kartan, kommer dessa kungadömen och karaktärer att skapa arv som lever kvar långt efter. de är borta.

 

Visst låter det pampigt? Men det är ändå lite lustigt att ha som synopsis. För den säger väldigt lite av den faktiska handlingen, i iallafall hittills. Men serien lär följa Tolikens värld ganska väl. Jag kan ju avslöja att huvudrollen är skogsalven Galadriel, men det vet du säkert redan. I iallafall om du sett lite av serien. Hon är spelad av först Amelie Child Villiers som barn och därefter av Morfydd Clark. Morfydd är ju ett härligt gammalt namn, passande serien. Hon är mest känd för roll i Pride and Prejudice and Zombies och serien His Dark Materials

 

 

Visst, hon är bra, kanske något blek, men vi får se. Överlag ger inte karaktärerna särskilt stort intryck, men man måste väl lära känna dom bättre antar jag. Det mest fantastiska är så klart kvaliteten, det rena produktionsvärdet. Som världens dyraste serie förväntar man sig något bra. Bilden, fotot är magnifikt och vackert, och det jag sett hittills håller i stort sett samma kvalitet som mastodontproduktioner, filmer som är avsedda för stora duken, även effekter och CGI-troll och monster.

Absolut, det är snyggt. Men räcker det? Vi förstår att det är meningen att bli en långkörare, för handlingen går långsamt framåt. Egentligen har jag ingenting emot långsam handling, men än så länge är det lite långt mellan intressanta scener. Det känns rätt stelt. Men det som jag nog är mest kritisk över är att man inte riktigt lyckats fånga alvernas art. Jag menar helt enkelt att de beter sig som människor, men alver skall ju vara stolta, moraliskt medvetna och förmodligen även något känslomässigt kalla. Det här är nog egentligen det största “fel” jag själv känner av, Och jo, Galadriel framstår ju som en färgstark, viljestark karaktär. Hoppas att Morfydd växer in i rollen.

Lite oroande är det svala mottagandet. Amazon har tagit bort betygsättningen för serien i deras egna appar vilket tyder på att de inte är riktigt nöjda med publikens betygsättning. På IMDB får serien än så länge 6.8 av 10. Det är inget skitbetyg, men betydligt mindre entusiastiskt än vad man skulle kunna förvänta sig. Själv väntar jag med att göra ett omdöme annat än att säga att jag ändå finner serien hyfsat intressant. Tillräckligt så mycket för att jag ska göra mig besvär att följa serien. Det är nog ändå ett ganska bra betyg från min sida. Jag har varken tid eller ork att följa serier nuförtiden och gör det sällan. Wow-känslan uteblev, men jag gillar bilderna och miljöerna och än så länge är det tillräckligt intressant för att ge serien en chans.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print