Satirer tenderar att blåsa upp det verkliga livet som en gigantiskt ballong tills den dyker upp under trycket av sina egna motsägelser, med ironi och överdrift för att lyfta fram världens absurditeter, och film- och filmskapare har en lång tradition av att använda satir med stor effekt. Löjligt, bitskt och ofta obekvämt. De här anser CineFix vara de 10 bästa satirfilmerna genom tiderna.

Från Dustin Hoffman och en torr parodi på ung kärlek i The Graduate och Stanley Kubrick och Tom Cruise med intima kärlekssatir eller avsaknaden därav i Eyes Wide Shut till mediaindustrisatirer som att gräva i fandoms med Galaxy Quest, reality-tv med Jim Carrey i Truman Show, det finns inte många off-limits ämnen när det kommer till Hollywood-parodi. Religiösa satirer som Kevin Smith och Dogma eller Jordan Peeles rasismspetsverk i Get Out, Us and the recent Nope, till krig och anklagelser om kolonialism i filmer som Starship Troopers eller MASH, det finns massor av satir att välja mellan och enligt CinbeFix hade de VÄLDIGT svårt att begränsa sig.

Jag vet inte om jag själv skulle göra samma lista. Jag får helt enkelt fundera lite. Men jag tycker nog att ett par av de som de nämner ovan skulle kunna ha tagits med. Men jag håller med, det är svårt. Hursomhelst, det är en intressant studie gjord för YouTube.

Filmlistan skrevs och redigerades av Billy Jackson.

Filmerna:
10 – Relationships – The Lobster (2015) dir. Yorgos Lanthimos
9 – Media / Art – Network (1976) dir. Sidney Lumet
8 – Hollywood Itself – The Player (1992) dir. Robert Altman
7 – Religion – Monty Python’s Life of Brian (1979) dir. Terry Jones
6 – Race and Racism – Bamboozled (2000) dir. Spike Lee
5 – Politics – In The Loop (2009) dir. Armando Ianucci
4 – Politics (Non U.S.) – Z (1969) dir. Costa-Gavras
3 – War – Dr. Strangelove: Or How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964) dir. Stanley Kubrick
2 – Capitalism / Advertising – Robocop (1987) dir. Paul Verhoeven
1 – Class – La Dolce Vita (1969) dir. Federico Fellini

Tyvärr är videon inte tillgänglig för streaming på andra webbplatser, så om du vill se videon med listan får du gå hit till YouTube.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print