Coherence är en film från 2013 regisserad av james Ward Byrkit. Har du hört talas om den filmen eller om regissören? Jag skulle nog säga att om du har det är det stor sannolikhet att du är en riktig filmfreak, särskilt en sådan där som gillar att besöka olika filmfestivaler och gärna söker upp bra independentfilmer. Annars är det nog stor sannolikhet att du inte alls känner till filmen. 

Faktiskt, trots att jag själv gillar filmfestivaler (fast jag går sällan på dom) och independentproduktioner så hade jag inte alls hört talas om Coherence, inte alls förrän alldeles nyligen. (Konstigt.) Jag upptäckte den av en slump då jag kollade upp, lite filmartiklar för inspiration. När jag läste beskrivningen och såg att den fick över 7 i betyg på IMDB var det bara så att jag måste se den. Måste. 

Coherence beskrivs som en mystisk sci-fi. Ett gäng vänner samlas för middag. Det råkar vara så att det är en komet som passerar jorden och som får konstiga saker att hända. Och jo, det händer en del mystiska saker. 

Får jag då avbryta nu det där med handlingen, jag menar för att inte avslöja för mycket av mystiken, med att säga att jag är imponerad av filmen i stort. Mycket så. Varför? Av flera anledningar. Främst kanske med tanke på att Coherence är en lågbudgetfilm, med mycket låg produktionskostnad. Dessutom fanns inget färdigt manus. Dialogen improviserades fram. Hela inspelningen gjordes på 3 dagar. 3 dagar! 

På en normalbudget Hollywoodfilm får man ut ungefär en och en halv minut färdig film (exklusive allt efterarbete, halvkass CGI, osv.) på en inspelningsdag. I Sverige får man i regel inte ut mer än tre minuter färdig film på en inspelningsdag. Så tänk dig själv arbetet med att få fram en hel långfilm på tre dagar. En film som håller dessutom. 

Det här är en typ av “Guerilla Filmmaking” som jag gillar. Men det är verkligen svårt att få till det bra. Det vet man om man surfar runt på olika streamingsajter och försöker kolla in sånt man inte hört talas om tidigare. Herregud vad mycket skit det görs av folk som plockar fram kameran och försöker filma. Sån här film ÄR svårt. Allting måste bli rätt. 

 

 

Bland de bästa exemplen på sån här slags film som gerillagrigföringsfilmning kan man ju nämna en del av Wong Kar-wais filmer, som Chungking Express och Angels … En (1) planerad långfilm som till och med blev två filmer iställe. Nej, Coherence når inte upp till Wong Kar-wais nivå, men det syns att regissören Byrkit har god rutin från det antal kortfilmer han gjort tidigare. 

Jo, han gör absolut väldigt mycket rätt med sina få resurser. Han har inte haft någon Christopher Doyle som filmfotograf. Fotot och klippningen är bra, men lågbudgetvibbarna finns. Färgerna och ljussättningen är inte så perfekt kontrollerade som man kanske hade önskat sig. Men ljudet så klart bra, ljudet är det viktigaste att få till perfekt, det vet varenda en som har jobbat professionellt med film.

Dessutom har Byrkit satsat på riktigt bra och väl rutinerade skådisar som får jobbet gjort. Det här handlar om typiska “B-skådisar”, inte i fråga om kvalitet, men de är sådana skådisar som har gjort småroller och biroller, främst i olika TV-serier och TV-filmer. Såna där skådisar som är riktigt bra, men aldrig fått ett ordentligt genombrott och hankar sig fram på de roller som de kan få. 

Försök att hitta något ställe där du kan streama filmen eller ladda ner den. Coherence har dessutom funnits på Amazon Prime. Om den finns kvar vet jag inte. Förvänta dig inte en perfekt rulle. Men du kan förvänta dig en hyfsad originell film och om du gillar David Lynch, independentfilm och mysterier kommer du nog att uppskatta den.

Om du inte tror på att Coherence är himla bra kan du googla lite själv Coherence Is An Underrated Microbudget Sci-Fi Thriller Masterpiece” säger BreakBang. Till och med The Guardian hyllar den: “Coherence figurerar även i flera listor med 2000-talets bästa sci-fi filmer.

Jag betygsätter inte alltid filmerna, jag tycker det är svårt och jag gillar inte att tala om för andra hur jag tycker att dom borde tycka. Men om jag gav den ett betyg skulle det nog bli 3,5/5 eller 7,5/10. Nånting sånt. Och det är ett väldigt bra betyg från den här kritiska personen. Så mitt tips om du inte har något vettigare att göra: Ge Coherence en chans.

 

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print