streamingtjänster

I dagens läge och med en funktionell och modern teknik ser inte medierna ut som de tidigare gjorde med speciella sändningstider du inte fick missa – om du inte såg reprisen några dagar senare. Det mesta finns nu tillgängligt att se på precis när det passar dig och det finns egentligen ingen gräns för när, hur och på vilken enhet du vill titta på – och detta genom de företag som erbjuder streaming som tjänst.

Det finns dock många aktörer på den nationella och internationella marknaden, vilket kan göra det svårt att välja vilket företag man ska välja – och utbudet kan variera från aktör till aktör. Vi gör här en jämförelse på de vanligaste företag som erbjuder streaming så att du själv kan kika igenom och se vad som passar just dig. Ordet “streaming” har sedan tidigare ibland förknippats med olaglig hemladdning av filmer eller serier, men numera är det helt lagligt att streama och du kan läsa mer på streamalagligt.se.

Vi listar 10 bra streamingtjänster

Vi har här sammanställt 10 bra streamingtjänster så att du själv kan jämföra och se vad just du är intresserad av. De olika tjänsterna är bra på olika sätt så vi har valt att framhäva alla genom att placera dem i bokstavsordning istället för att sortera från ett till tio.

 • Amazon Prime.
  • Detta är en av de populäraste streamingtjänsterna i USA och de erbjuder film, serier och eget material. Den kan användas på tre enheter och om du pausar filmen eller serien kan du klicka på personerna för att få mer information om dem – och det samma med musiken. Du kan ladda ned och se offline också.
 • Apple TV Plus. 
  • Detta är en satsning från Apple som levererar ljud och bild av hög kvalitet och med ett utbud av både tv-kanaler, eget material och appar för streaming under samma tak. De erbjuder också uthyrning av film och det finns en Itunes-butik och upp till sex familjemedlemmar kan dela på ett abonnemang. 
 • C More. 
  • C More inriktar sig främst på nordiska filmer och serier. De erbjuder både de vanliga TV-kanalerna, sport och både serier och  filmer – men inte bara från norden utan de köper även in rättigheter utomlands. Ett abonnemang kan användas av två enheter samtidigt.
 • Discovery +. 
  • Denna streamingtjänst ägs av Discovery Network som också har flera hundra kanaler över hela världen. De mest igenkända kanalerna i Sverige är Animal Planet, Discovery Channel och Eurosport. I det högsta abonnemanget finns alla deras kanaler plus ett gigantiskt utbud av sport i alla dess former.
 • Disney +. 
  • Detta är Disneys streamingtjänst som erbjuder sina egna filmer och serier plus material från deras dotterbolag, bland annat från Pixar, Marvel, National Geographic och 20th Century Fox. Ett stort och mångsidigt utbud. Du kan ladda ner offline och titta på fyra enheter samtidigt. Disney + anses av många vara den mest kompletta streamingtjänsten.
 • HBO Max. 
  • Hette tidigare HBO Nordic och har exklusiva rättigheter till många eftertraktade serier som till exempel Vikings och Game of Thrones – men även serier och material från Cartoon Network och Warner Bros. Du kan använda tjänsten på tre enheter samtidigt.
 • Netflix. 
  • På Netflix finns det ett stort utbud av både eget material, serier och filmer dock är det av olika kvalitet. Den satsar mycket på egen produktion men har också tillverkat många bra dokumentärer. Antal användare beror på vilket abonnemang du har men max fyra enheter samtidigt. Det finns en inbyggd algoritm som gör att du erbjuds material beroende på vad du sett på tidigare.
 • SVT Play.
  • SVT Play har ett brett utbud av dokumentärer, nyheter, filmer, tv-serier och sport. Det finns innehåll från både Sverige och utlandet – vilket är styrt av vad SVT själva producerat eller köpt rättigheter för. Möjlighet finns att live-streama Sveriges Televisions alla kanaler. Gratis och obegränsat med antal användare. Dock kan det finnas begränsningar i utbudet om du befinner dig utomlands.
 • Viaplay. 
  • På Viaplay finns det filmer, serier, live tv och dokumentärer – som du dessutom kan se offline. Viaplay fungerar i hela Europa utan begränsningar. Utöver serier och filmer från norden och resten av världen satsar de på egen produktion och har gjort väldigt många bra nordiska serier. 
 • YouTube.
  • Här kan du hitta nästan vad som helst och det finns allt ifrån filmer, serier, instruktioner, manualer och matlagning till vloggar och hur du bäst viker ett dra-på-lakan. Detta beror på att privatpersoner kan lägga in eget material för andra att se på. 

VPN ger ökad säkerhet och större utbud

VPN är som en tunnel mellan din dator och det du vill surfa på – och ingen annan kan komma in i tunneln för att se vad du gör. Det beror på att ditt surfande styrs genom servrar i andra länder och du kan själv välja vilket land du vill logga in ifrån. Detta ger inte bara en extremt hög säkerhet mot hackare utan du kan även logga in från andra länder för att se deras, i många fall större, utbud av streaming. Du kan till exempel logga in i USA och ta del av Netflix utbud i USA som är betydligt större än det svenska utbudet.

Dela med dig!
 • Facebook
 • Twitter
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
 • Print