Ja, varför i allsin dar kommer jag att tänka på att köpa NFT när jag bara hade tänkt lista fem filmer om konst? För några år sedan hade jag inte kunnat förklara det. Men idag kan jag. Häng på.

Först genomgången. Sedan NFT-godiset.

 

Frida

Frida är en lika romantiskt passionerad som smärtsamt rå film om målarinnan Frida Kahlos liv. Dels i den stormiga relationen med den mexikanska proletära konstnären Diego Rivera, dels via trafikolyckan som krossade hennes rygg och förpassade henne till ett liv i svåra smärtor. Detta hindrade dock inte Frida från att ha en passionerad kärleksaffär med den kommunistiske filosofen och debattören Leon Trotskij.

 

Flicka med pärlörhänge

Den holländska konstnären Vermeer var en mästare av ljus och skuggor och fortsätter att inspirera konstnärer in i vår tid. Fortfarande kan man se mästarens konst spegla sig i moderna målare och fotografers alster. Skapandet av Vermeers mest kända målning ‘Flicka med pärlörhänge’ blev så en film 2003 med Colin Firth och Scarlett Johansson i huvudrollerna.

För Scarlett blev rollen hennes stora genombrott. Hon spelar i filmen en ung piga som ska städa den stora konstnärens ateljé men i stället blir dennes musa. Något som skapar osämja och svartsjukedrama i familjen.

 

Chaplin

Charlie Chaplin var filmhistoriens första riktiga gigant. Och en komiker som fortfarande får oss att skratta. Han var komiker och clown. Men framför allt var han en filmskapare, pionjär och konstnär. Allkonstnär. Inte bara hans filmer har levt kvar till vår tid, utan även musikstycken som Smile – som han skrev till filmen Moderna Tider från 1936.

1992 gjorde Richard Attenborough mastodontfilmen med Robert Downey Jr. i rollen som Chaplin.

 

Basquiat – den svarte rebellen

Jean-Michel Basquiat var en rebell till och med mot de rebelliska. Andy Warhol fick upp ögonen för den unge graffitimålaren och gav honom en plattform genom sitt eget konstnärskollektiv. Basquiat plågades dock av självdestruktivitet och hade en högre dröm än den stora konsten: att få leva i ett stabilt förhållande med sin flickvän.

 

Shine

Pianisten David Helfgott var ett underbarn och förundrade världen med att kunna spela två låtar samtidigt – med var sin hand. Detta geni var stort – men även bräckligt. Hård press från sin far och lärare gjorde att han bröt samman och försvann helt från rampljuset. Geoffrey Rush gestaltar Helgoff i dennes vuxna år när denne som excentrisk figur gjorde comeback och bland annat spelade den intensiva Humlans Flykt på ett sätt ingen hört den spelas förut.

 

Så vad har då att köpa NTF med konst att göra?

Allt! Konstvärlden som den sett ut – som vi lärt känna den genom dessa filmer – håller på att förändras. Det håller på att skapas en parallell, digital, konst-arena där kryptovalutan NTF planterar sitt värde i digital konst med konstverk och konstnärers arbete som bas. Att köpa NTF är starten på att köpa unika och spårbara konstverk digitalt – vilket också skapar helt nya vägar för konstnärer att komma fram.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print