Parodifilmen om Eurovision Song Contest vann tittarnas hjärtan – och många fans kräver nu en uppföljare.

Varje år lockar Eurovision Song Contest mångmiljonpublik runt om i Europa och resten av världen. År 2021 landade det totala antalet tittare på dryga 183 miljoner. Media bevakar minsta rörelse under förberedelser och framträdanden, liksom spelbolagen.

Att spela på Eurovision odds har blivit en populär tradition hos många. Fans kan exempelvis tippa vilket bidrag de tror kommer vinna eller vilken placering ett visst bidrag tar. Även spelbolagen håller alltså järnkoll på uppladdningen, för att kunna bedöma vilket land som ska stå som favorit att få framföra segernumret.

Att Eurovision engagerar och berör mängder av människor märks av på media och spelbolagen, men även i och med filmen Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga, som hade premiär på Netflix sommaren 2020.

 

Eurovision på Island – ur ett amerikanskt perspektiv

I denna komedifilm beger vi oss till den lilla isländska byn Húsavik. Här får vi följa de två fiktiva sångarna Lars Erickssong (Will Ferrell) och Sigrit Ericksdóttir (Rachel McAdams) som gör musik ihop under namnet Fire Saga. De två barndomsvännerna har drömmen om att vinna Eurovision, och efter att de fått en lokal hit ställer de upp i den isländska uttagningen till Schlagerfestivalen.

Resan de ger sig ut på är lång, skruvad, rolig och oväntad – och tog tittarna med storm. Filmen, vars manus skrivits av bland andra Will Ferrell själv, fick motta hyllningar från hela världen och toppa Netflix listor över mest populära filmer.

 

Varmt mottagande av både fans och kritiker

Man hade lätt kunnat tro att de mest hängivna Eurovision-fansen skulle känna sig kränkta över att en storfilm gör parodi av deras älskade festival. Men nej, även fansen verkar älska den! Kanske är en av anledningarna filmens många referenser till händelser från den verkliga festivalen, eller de många gästspel från tidigare Eurovision-artister. Till exempel gör Loreen skådespelardebut i filmen.

Även stora delar av kritikerkåren, men långt ifrån hela, ställde sig positiv till denna musikalinfluerade komedifilm. Enligt Imdb var filmen nominerad till hela 27 olika pris bara i USA, och gick vinnande ur sex av dem. Priserna tilldelades dock inte för själva filmen – i stället var det musiken som fick stå i guldregnet.

 

”My Marianne” vann publikens kärlek

Priser har framför allt gått till låten Húsavik som sjungs av My Marianne – Molly Sandéns nyfunna artistnamn. Sandéns insats har hyllats av många, men det var inte självklart att hon skulle få en del i filmen. Hon skulle egentligen bara sjunga in låtens demoversion, men när producenterna fick höra resultatet blev svaret att Molly borde få sjunga alla Sigrits (McAdams) låtar

Det hela kulminerade i att låten nominerades till en Oscar för Bästa sång. Men tyvärr blev det ingen statyett för vare sig Molly eller de nominerade låtskrivarna (där svenske Rickard Göransson ingår). Molly kan i alla fall trösta sig med att ha vunnit publikens kärlek, i synnerhet efter att hon uppträdde med Húsavik på Oscars förgala.

 

När kommer uppföljaren?

Filmen och musikens succé har resulterat i många frågor om när uppföljaren kommer. Ännu har dock varken Netflix eller annan inblandad bekräftat att en del två finns på kartan. Det enda fansen har att gå på är tveksamma rykten på internet.

Sajten WeGotThisCovered menar att nästa film är i görningen. Enligt uppgifterna ska man befinna sig mycket tidigt i processen, och handlingen ska kretsa kring en annan Eurovision-festival. Men precis som med alla rykten bör dessa nog tas med en rejäl nypa salt.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print