Tänkte att jag skulle börja kommentera lite videor och artiklar jag har sett och läst. Det kan vara ett intressant tema som jag för en gångs skull kan hålla igång lite och återkomma till. Nåja, vi får väl se hur det går…

Har spanat in YouTube-kanalen DeepFocusLens på sistone. Uppriktigt sagt vet jag inte vad hon heter som kör den här kanalen, det är en tjej som sitter och pratar om filmer och olika teman. That’s all liksom. Men hon presenterar inte sitt namn i sina videor, inte i description och jag hittar det inte ens på hennes hemsida DeepFocusLens. Lite odd sådär. Men anyway, det är en tjej som är konstnärligt lagd, gör commission portraits och gillar att titta på MMA och förstås älskar hon film. What’s not to like?

Okej, du får ursäkta min svengelska, men jag har mest bara skrivit på engelska på sistone och orkar inte ens tänka klart på svenska just nu om jag inte kommer på orden direkt. Lustigt va? Nåja, var var vi nu? Jo, hennes senast publicerade video heter “Most Movie Directors II”. Hon tar upp förslag som hennes community har kommit upp med och kommenterar, håller ibland med och ibland inte. Så vart vill jag komma egentligen?

Jo, bland regissörerna som nämns återfinns bland annat Steven Spielberg och Ridley Scott. Visst, Spielbergs filmer kan kännas lite artificiella, det kan jag väl hålla med om. Det emotionella kan kännas påklistrat och så. Spielberg vet vilka trådar han ska dra i för att uppväcka känslor, och det är han bra på. Som sån där hötorgskonst med storögda, gråtande barn. Vissa gillar det, vissa andra gillar det inte. Och det är ju så det är. Alla gillar olika saker och olika filmer av olika skäl. Film är intressant överlag, för alla tycker olika om allting. Och alla tycker att de har rätt. Själv har jag lite svårt för sånt här. Varför ska man egentligen minimera det folk åstadkommer?

Säga vad man vill, men Spielberg är ändå en av de mest inflytelserika filmskaparna någonsin. Varför måste man försöka hitta det negativa i allting man ser? Spielberg är en av de stora giganterna oavsett om vi tycker mer eller mindre om hans filmer. Så hur kn han vara överskattad? Nej, jag håller inte riktigt med. Jag håller inte med om att man överhuvudtaget kan prata i sådana termer.

Ta en titt på Ridley Scott. Visst alla håller nog med om att hans tidigare filmer generellt sett var mer intressanta och kreativa. Men då måste vi ju ta en titt på hur filmklimatet ser ut idag. Hur mycket kreativa och nydanande, spännande filmer görs det nuförtiden? Jag minns en av många intervjuer med David Lynch (men de är ju så många så jag vet inte riktigt vilken jag talar om just nu). Han sade i vilket fall att det är väldigt svårt att få filmer gjorda idag. Det som är annorlunda och originellt fungerar mindre och mindre. Producenterna ratar det. Publiken blir mindre.

Så mycket av problemen idag handlar om själva klimatet, det folk vill se och vad folk vill betala för att se. Och det tycker jag nog inte att vi ska skylla på varken Spielberg eller Scott. Möjligen på MCU, men inte på enstaka regissörer. Så man bör sätta saker och ting man talar om i rätt perspektiv. Men att få en överblick om hur saker och ting egentligen ser ut är å andra sidan inte det lättaste. Det är nog faktiskt därför vi får listor och videor som den här: “Most Overrated Movie Directors II“. Se nedan och berätta i kommentarerna här nedan om vad du tycker.

Och om du istället vill börja med den första delen får du banne mig leta rätt på den själv i kanalen, jag är ingen butler. Jag är just nu en trött och lat person som kämpar för att överhuvudtaget hitta saker som jag tycker är tillräckligt intressanta för att publicera här (och samtidigt tillräckligt enkla för att jag ska orka med det). Sorry for rambling, se videon nu:

 

 

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print