Wong Kar-Wais "In the Mood for Love"

Wong Kar-Wais “In the Mood for Love”

 

För några dagar sedan hittade jag en lista på de 20 bästa kinesiska filmerna. Konstigt att jag ännu inte har orkat göra någon själv, men det kommer väl så småningom. Men jag tyckte att den här är intressant eftersom det är medlemmarna på en filmsajt, Dianying.com, som röstat fram filmerna. Dianying betyder just “film” på kinesiska. Det är inte supermånga som tröstat fram filmerna, men alla är entusiaster av kinesisk film, många som besöker sajten är själva kineser.

Så om du vill veta vad en sån community tycker om kinesiska filmer så får du svar på det här. Fast å andra sidan är den väldigt fokuserad på Hong Kong-filmer, så en bredare community hade kanske ändå¨varit en aningen bättre. Men det är ändå en lista som ger en ganska bra idé om vilka filmer man ska leta efter. Okej då, för att förtydliga, det här är filmer på kinesiska, alltså filmer från Kina, Taiwan och Hong Kong, samt samproduktioner mellan dessa och olika länder.

Jag ska säga att jag inte är förvånad över ettan, In The Mood for Love, som ligger högt på många internationella listor. Infernal Affairs är jag inte heller särskilt förvånad över. Att se en annan och dessutom tidig Wong Kar-wai på tredje plats förvånade mig dock något. De två nästkommande är väl inte heller någon förvåning. För övrigt är det ju trevligt att se flera personliga favoriter på listan, samt en del filmer som man skulle kunna uppleva som lite udda. Men visst finns det fler filmer, framförallt från Fastlandet som kanske borde ha fått komma med.

Okej, över till listan. Här är topp 20 bästa kinesiska filmerna enligt dianying.com:

 

1. In the Mood for Love (2000)
2. Infernal Affairs (2002)
3. Days of Being Wild (1991)
4. Farewell My Concubine (1993)
5. Center Stage (1991)
6. Lust, Caution (2007)
7. Dragon Inn (1992)
8. Comrades, Almost A Love Story (1996)
9 A Chinese Ghost Story (1987)
10. A Brighter Summer Day (1991)
11. Summer Snow (1995)
12. Spring in a Small Town (1948)
13. Once Upon a Time in China (1991)
14. Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000)
15. In the Heat of the Sun (1995)
16. Forever Enthralled (aka Mei Lanfang, 2008)
17. ChungKing Express (1994)
18. The Red Cliff 2 (2009)
19. Happy Together (1997)
20. Ordinary Heroes (1999)

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print