Oliver Stone vill inte glömma mordet på Kennedy, eller JFK och letar nya spår. Hans mycket uppmärksammade film JFK från 1990 orsakade inte bara uppståndelse, utan lagändringar. Stone har under senare år gjort många filmer och dokumentärer om USAs politik samt bland annat uppmärksammade intervjuer med

Under senaste åren har många amerikanska tidigare hemlighetsstämplade papper, eller ja, alltså dokument, blivit ”declassified”, alltså hemlighetsstämpeln har tagits bort och är nu offentliga. Detta gäller många tidigare hemlighetsstämplade dokument, både sånt som har med inrikes hemligheter med sånt som bland annat FBI ligger bakom och sånt som skett internationellt, som CIA har orkestrerat. Det är sådana dokument som ligger bakom Oliver Stones nya två timmar långa dokumentär: JFK Revisited: Through the Looking Glass. (Läs mer här på IMDB!)

Jag tror inte att folk här riktigt förstår hur brett och intensivt USA jobbade för att trycka ner och sabotera för Ryssland, Kina, Kuba med flera länder som ansågs som hot mot USAs hegemoni. Om man inte ser det med egna ögon, från USAs egna officiella sidor, skulle man nog tro att det var sagor. Men sanningen är nog den att vi  här hemma har varit naiva på grund av att USA har lyckats maskera sina aktioner och för att vi haft en väldigt styrd media som inte visat hur saker och ting egentligen har legat till.

Nu har vi t.ex. offentliga bevis direkt från USA att CIA under ungefär 3 decennier iscensatte militära aktioner mot Tibet där de tränade militär och rebeller för att slåss mot Kina inne i landet, och dessutom att Dalai Lama under den här tiden arbetade åt CIA som finansierade honom med mångmiljonbelopp varje år. Här är exempelvis ett dokument från 1964 som visar svart på vitt vad syftet var och exakt hur finansieringen under just det här året såg ut. Sånt här skänker så klart helt nytt ljus åt Tibet-konflikten i Kina. Men även åt USAs och Kinas mycket komplicerade relationer idag.

Ännu mera horribelt, något som dock aldrig iscensattes, var s.k. Operation Northwoods 1962, då amerikanska generaler på fullt allvar planerade att bomba amerikanska städer (alltså inte bara en, utan flera,) och skylla bombningarna på Kuba som skäl för att invadera det landet. Detta var dock under just JFKs ämbetsperiod, en president som inte ville ha krig och bland annat försökte avsluta Vietnamkriget. Han avfärdade så klart planerna.

De här exemplen ger jag bara som bakgrund så att du kan förstå vilka krigiska och vrickade personer som JFK hade att göra med i sin omgivning. Så frågan är nu om det i själva verket var CIA som låg bakom mordet på Kennedy. Hans planer att skapa fred i världen gick rakt mot CIAs och militärens gamla inställning att det var nödvändigt att skapa krig och konflikter för att kunna behålla USAs hegemoni (samma inställning som jag tyvärr tror att USA fortfarande har kvar idag). Ansåg de alltså att det var nödvändigt att röja JFK ur vägen?

Den här frågan får vi tyvärr aldrig ett entydigt svar på i Stones dokumentär. En del tidningar, framförallt stor mainstreammedia som ex. vis The Guardian ger Stones nya dokumentär ett svagt betyg och tycker att dokumentären är tjatig och ger ingen klarhet. Andra mindre och mer nischade kanaler som film- och TV-sajter ger filmen så många tummar upp som möjligt. Exempelvis Inews, som säger: ”Watch the f***ing documentary and shut up!” Så jag antar att de mer politiskt styrda tidningarna försöker tona ner Stones dokumentär så mycket som möjligt.

Men om du lyssnar på olika intervjuer som Oliver Stone nyligen har gett så kan man läsa en hel del mellan raderna. Intressant är bland annat att han antyder att det faktiskt finns ännu mer material som inte framkommit i dokumentären och som skänker ytterligare nytt ljus på vad som egentligen hände. Detta är något han planerar att återkomma till och ge ut på något sätt i framtiden. Han berättar även mycket om USAs politik och utrikespolitik, då som nu. Han är kunnig om politik, inlärd på ämnet och visar genomgående har verkligen huvudet på skaft.

Jag har valt ut några intervjuer här som jag tycker är extra spännande, en podcast och tre olika YouTube-kanaler. Jag tycker att de mindre mainstreamkanalerna är mest intressanta och där han berättar mest och friast. Framförallt intrevjun från The Grayzone, en alternativ kanal som tar sig an USA på många olika sätt, både inrikes och utrikespolitik. Den är värd att spana in om du är intresserad av olika motiv som ligger bakom USAs agerande i olika sammanhang. CGTN, den kinesiska nyhetskanalen har också gjort en intervju med Oliver Stone som är högintressant eftersom den kopplar till USAs relation med Kina idag.

The Empire Film Podcast: Oliver Stone

The Grayzone: Did the CIA kill JFK? Oliver Stone on his explosive new film

 

CGTN: One-on-one with Oliver Stone

 

Going Underground on RT: Oliver Stone on The ‘Covert Govt’ Behind JFK’s Assassination and Biden’s Continuation of the Coverup

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print