För några inlägg sedan berättade jag lite om vad som händer med FilmMedia och om att jag försöker komma igång bättre igen, så jag tänkte förklara lite mer för den som är intresserad av vad som hänt och vad som är på gång. Historien de senaste åren handlar inte bara om att hinna med utan även om att tampas med teknik och webbhotell. Så om du är intresserad så följer lite historia, om hur det egentligen har gått för FilmMedia under senare tid och om min stora undersökning av svenska webbhotell som jag nyligen färdigställt. 

Under de senaste åren har jag varit rätt så upptagen och haft svårt att göra något så där vid sidan om. Så är det ju när man är egenföretagare. För den som inte känner mig så bra så kan jag nämna att jag jobbar med digital marknadsföring, främst med sökmotoroptimering, men även med copy/content writing, sociala medier och så vidare. Man måste ju hålla sina kunder glada och samtidigt få in nya jobb, så man håller ofta igång och jobbar så länge man hinner och orkar under dagarna.

Under de senaste två åren så där har jag försökt få tag på nya medarbetare vilket inte har varit så lätt. Det har varit en hel del personer som skrivit för FilmMedia, men det är svårt att hitta skribenter av samma rang och klass som filmkunnige och välartikulerade Gustav Baconcini och Sara Bergmark Elfgren som höll på att skriva den första installationen av Engelfors-trilogin medan hon skrev regelbundet här. Men det var ju några år sedan.

Första hälften av förra året började jag försöka få upp bloggen igen. Jag hade inte kollat statistiken så noggrant, men jag insåg att bloggen fortfarande hade en hel del trafik. Trots att jag knappt hade uppdaterat bloggen på ett halvår hade jag fortfarande mellan ett- till tvåhundra unika besökare per dag vilket ju faktiskt är rätt så bra, även om det inte ens är i närheten av glansdagarna med uppåt 2000 UB/dag. Någonstans mot slutet av 2010 låg faktiskt FilmMedia på listor över de 100 mest besökta bloggarna i Sverige. Men jag hade hade ändå svårt att få in pengar på den, främst på grund av låg kvalitet på både besökare och låg kvalitet på annonser. Det räckte inte ens för att kunna betala folk som skrev åt sajten.

Under förra året jobbade en del på att analysera trafiken och försöka förstå vad de som når min blogg egentligen är intresserade av, hur de hittar hit. Jag hade redan långt innan haft problem med hastigheterna på bloggen, och antalet nedtider. Det jag hade haft länge var det dysfunktionella webbhotellet Crystone. En av de sakerna som gjorde att jag tappade en del av lusten att fortsätta med FilmMedia var en cyberattack på en av mina sajter för några år sedan, jag tror det var 2014, då hela mitt konto att stängdes av. Detta innebar att alla mina hemsidor inklusive min viktiga företagssajt låg nere flera månader innan jag lyckats få tid med att ta reda på exakt vad det handlade om. Webbhotellet krävde att jag själv skulle få bort all malware innan de aktiverade kontot. Hade jag tid med sånt? Jag bytte då inte webbhotell, men jag uppdaterade till pro-konto och fick då en aningen mer hjälp och lite bättre säkerhet på köpet.

Därefter fungerade FilmMedia som det skulle, ett bra tag faktiskt. Men efter något år började hemsidan gå långsammare, drabbades av att den ibland låg nere och fungerade allt sämre. I början av förra året då jag försökte komma igång ordentligt igen försökte jag först och främst optimera FilmMedia och på olika sätt och försökte få den att gå snabbare. Men ibland gick den så långsamt att det ibland var nästan omöjligt att jobba med den. Till sist insåg jag att det inte gick att bortse från att webbhotellet var den stora boven i dramat.

Efter semestern förra året hade jag planerat att byta webbhotell. Eftersom jag pysslat lite med olika webbhotell och trodde att jag visste något om dom planerade jag att lägga FilmMedia hos Miss Hosting som hade bra erbjudanden och priser och herrans många toppbetyg på alla de stora betygsättarsajterna. Men under sensommaren lyckades jag få ett uppdrag som ledde till att jag fick ta hand om att utföra en stor och omfattande undersökning av svenska webbhotell. Det gick till så att jag signade upp ett konto på tio olika webbhotell, registrerade domäner, och lade upp samma hemsida hos alla tio aktörerna. Jag kontaktade även supporten i flera olika ärenden och kontrollerade dagligen upptider, hastigheter och responstider.

Tur var väl det för FilmMedias räkning att jag lyckades få just det uppdraget, för jag insåg då själv genom mina egna undersökningar att Miss Hosting inte alls var så bra som jag hade fått intrycket av. Istället valde jag Webbhotellet Oderland som fick bäst betyg i min egen undersökning.

Jag var själv förvånad av resultaten i undersökningen, och jag trodde faktiskt att jag hade god koll innan. De mest populära webbhotellen, Loopia, One.com, Miss Hosting, de fungerar alla rätt så dåligt. De enda webbhotell jag själv har gott samvete att rekommendera är Oderland, Mebo och Inleed (Prime-konton). Hur illa jag i själva verket tycker om några av de webbhotell jag kollade upp framgår inte av undersökningen. (Jag måste ju framstå som professionell och inte låta känslorna ta över). Och följ för guds skull inte Crystone eller Binero. Loopia som inte heller fungerar så där klockrent heller har tagit över driften av dessa två aktörer. Genom senare kontroller av hemsidor eom ligger på dessa hotell framgår det att de inte är så värst mycket bättre. Att en hemsida, som FilmMedia eller olika företagsajter ligger nere 16 timmar i sträck är helt enkelt inte acceptabelt.

Nåväl, i vilket fall fungerar FilmMedia fantastiskt mycket bättre nu och trots att jag jobbat med digital marknadsföring och gjort en hel del hemsidor är det faktiskt först nu jag har börja inse hur viktig valet av webbhotell i själva verket är. Men skadan är redan skedd. Sajten har under åren förlorat 90% av de besökare som jag hade tidigare och tyvärr också många av de trognaste som verkligen gillade att titta in titt som tätt. Så som jag skrev tidigare vet jag inte hur mycket tid och kraft jag orkar lägga ner i fortsättningen. Jag ska försöka uppdatera bloggen några gånger varje vecka och jag har en del längre inlägg halvt färdigskrivna. Nåja vi får väl se. I vilket fall, om du själv vill gästblogga eller har tips på duktigt folk som kan bidra på olika sätt så får du gärna höra av dig.  Jag hoppas i vilket fall att du tittar in lite då och då. Jag finns även på twitter om du vill lägga till mig som följare där.

Och så ska jag passa på att önska dig god fortsättning. Hoppas du får ett fantastiskt år.

/David

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print