Jabberwocky

Jag har alltid gillat Jabberwocky, eller Stackars Dennis som den bleka svenska titeln lyder, och jag rankar den högre än vad den brukar få på filmsajterna. Jabberwocky är den från början Monty Python-animatören Terry Gilliams andra film som regissör och den första som inte är en direkt Monty Python-film. Från gänget återses Michael Palin i huvudrollen och Terry Jones,

Jabberwocky hämtar namnet från en vers och nonsensdikt ur Lewis Carrolls Alice i Spegellandet med namnet Jabberwock och handlar där om ett monster som besegras. Filmen är baserad på dikten fast utspelas i medeltiden och den handlar naturligtvis också om ett monster som måste besegras. Kungen försöker utse en riddare som är lämpligt modig och stackars Dennis hamnar mitt i smeten. Det finns även en rolig kärleksberättelse mitt i allt, Dennis har en obesvarad kärlek som han försöker erövra.

Vad jag verkligen gillar är bilden av medeltiden. Förmodligen är det en av de mest äkta som skildrats. Det är så smutsigt, mörkt, fult. Som taget på kornet. Hela stämningen, den grova humorn och monstret själv matchar perfekt det medeltida konceptet. Det här där riktigt bra.

Betyg: 4/5

Kolla fler FILMTIPS
Topp 25 bästa Monsterfilmer
Topp tio löjliga skräckfilmskaraktärer (video)

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print