howls-moving-castle

Efter världssuccén med Spirited Away blev Hayao Miyazaki nästa film Det Levande Slottet (2005), eller ”Howl’s Moving Castle”, en lika vacker och lika väl genomarbetad och otroligt detaljrik film. Men den här var för en ännu äldre publik. Det levande slottet är nämligen allt annat än en barnfilm, trots den lekfulla visuella stilen. En ung hattmakerska, Sofie, som blir förvandlad till av den elaka Ödehäxan till en gammal kvinna. Sofie börjar en resa i sökandet efter ett motgift eller en trollformel som kan upphäva förbannelsen.

Filmen med karaktärerna, fantasin och inte minst det fantastiska slottet är en bravur. Det är så detaljerat, uttänkt, fascinerande. Genom hela filmen finns en djup filosofisk ton. Den är något långsam. Det är bilderna och stämningen som är styrkan och handlingen är rätt tunn. Det är en film att tänka på, kontemplera över. Det Levande Slottet baseras på Diana Wynne Jones bok Trollkarlens slott. Jag har inte läst den, men det ska vara en barnbok. Författarinnan sägs älska filmen som ändå skall vara rätt annorlunda. Miyazakis tolkning känns dock rätt så tragisk. Det finns något sorgligt, tragisk i hela grundberättelsen. En ung, levande människa blir fråntagen hela sin ungdom, större delan av sitt liv. Det är en fin film, men som jag faktiskt också blir ledsen av den. Det finns också något gällande handlingen som känns otillfredsställande. Det finns inget riktigt avslut. Hela filmen känns som ett brottstycke, en rad av händelser som tagits ur något större något som jag hade velat veta mycket mera om. Det är nästan som en dröm som tittaren plötsligt väcks ur.

Den vackra fantastiska filmen Det Levande Slottet lämnar en tragisk bismak och ännu en av otillfredsställdhet över själva filmen. Det Levande Slottet har blivit hyllad och är i mångt och mycket ett av regissörens mästerverk. Den hyllas oftast och får gott betyg som av Empires recensent. Men jag kan också förstå varför en del gett den lägre betyg och inte alls gillat den, som Roger Ebert som inte alls vill rekommendera filmen för någon. Alltså, i mångt och mycket en fin och fascinerande film, som trots allt lämnar en sorgsen känsla efter sig och även ett visst mått av otillfredsställdhet.

Betyg: Känns inte rätt att betygsätta en film som alla har olika personliga upplevelser av. Men som film överlag och som animation är Det Levande Slottet fantastisk.

Kolla fler Filmtips

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print