Ja, hur var 1980 egentligen? Filmåret alltså. Flera fina klassiker hittar vi här och riktiga milstolpar från några av de mest kända och älskade regissörerna.

 

10 Inferno

Dario Argento’s bästa film är också hans mest svårplacerade. Den är ju rätt experimentell i formen och allt annat än konventionell. I morgon kanske den hamnar högre på listan och en annan dag utanför. Inferno är hursomhelst sevärd om man gillar film.

9 Airplane!

Titta vi Flyger! -är en av världens roligaste komedier. Titeln säger allt. Uppriktigt sagt så tycker jag inte att den håller som en av världens bästa komedier. Jo då, den är jätterolig. Men en så himla bra film är den ändå inte. Men så skönt absurd ändå så att den blev typ som en milstolpe som så många ville härma.

8 Gloria

film-gloria
Cassavetes klassiker om tuff gangsterbrud som skyddar liten otrevlig pojke som utsätter henne för jobbiga machofasoner.

7 Kvinnostaden

Marcello Mastroianni har det inte lätt när han fastnar i ett feministkonvent.

6 Raging Bull

Raging Bull är en av film som rör vid en typ av personkult som är främmande för mig. Bra och kompetent film på alla sätt, men det kan säkert förvåna en del att det här inte är en favorit.

5 Star Wars – The Empire Strikes Back

Filmen som nästan alla hyllar som den bästa Star Wars-filmen. Som film har den dock sina svagheter, den är faktiskt mest utan den berättarstruktur vi är vana med och består mest av olika scener staplade efter varandra. Men jag förstår samtidigt varför den är så hyllad. Den har inte bara en enorm fantasi och fantastiska miljöskildringar, utan samtidigt stämning, poesi och många allmänmänskliga frågeställningar. Det finns något här som träffar åskådarna hårdare och mera direkt i hjärtat än någon av de andra Star Wars-filmerna. Precis det som fansen saknar i de nyare filmerna och längtar efter.

4 Windwalker

windwalker
En bortglömd pärla. Filmen handlar om konflikter mellan ett par indianstammar. Det är den mest realistiska indianskildring jag sett, nästan dokumentär i stilen.

3 Shining

The Shining är vad jag vet den skräckfilm som orsakat mest mardrömmar hos egna vänner och bekanta. Baserad på Stephen Kings bok såklart.

2 Elephant Man

På ett sett är nog Elefantmannen den mest perfekta filmen av alla David Lynchs alster, alltså om man jämför dom ur ett striktare och mer traditionellt filmperspektiv. Han brukar ju inte vara så traditionell. Men Elefantmannen är i mångt och mycket en perfekt film, realistisk, välspelad, fascinerande.

1 Kagemusha

Kagemusha
Kagemusha – spökgeneralen är en av mina topp Kurosawa-favoriter, en vacker, pampig historisk skildring med dubbelgångarmotiv. Slutdelen är smått tragisk men helt fantastisk.

 

Kolla vad andra bloggare skrivit om 1980. Alla har olika åsikter om det här året:
Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print