Fem riktigt bra Matt Damon filmer – från pokerspelande till polisdrama

Ända sedan medverkandet i Oscarsvinnande Good Will Hunting har Matt Damon visat sig vara en av Hollywoods starkast lysande stjärnor. Han har jobbat med några av vår tids största regissörer och även blivit kritikerrosad för sitt eget skrivande för filmduken. Att välja vilka av Matt Damons 50+ filmer som förtjänar att vara med på en topp fem lista är därför ingen lätt uppgift, men här finner ni de, enligt oss, fem bästa rullarna (utan någon speciell ordning)

Rounders (1998)

Denna film som släpptes mitt under pookerboomen bemöttes med mixade recensioner men anses ändå vara en sorts kultfilm, och som ofta pekas ut som en av de bästa pokerfilmerna. I filmen spelar Matt Damon rollen som Mike, en juridikstudent och talangfull pokerspelare som går med på att hjälpa sin vän tillika gambler, Worm (Edward Norton) att spela ihop de $15000 dollar han behöver för att betala tillbaka sina skulder. Allt eftersom att deadlinen för återbetalningen drar sig närmre beger sig duon till fler och fler spelbord med höga insatser i New York – och möter en hel del bakslag. Filmens höjdpunkt är onekligen heads up matchen i Texas Hold’em mellan Mike och den ryska mafioson Teddy KGB (John Malkovich).

The Bourne Identity (2002)

Uppvaknande på en fiskebåt med dissociativ minnesförlust och två pistolskott i ryggen, kickar Bournce (Damon) igång actionen direkt i en tid då Bond låg i dvala. Utan något minne om vem han är eller vad han gjort tvingas Bourne ta reda på sin identity genom renodlad rådighet och bestämdhet. Hänsynslöst jagad av hemliga europeiska myndigheter och spion agenturen som skapat honom, spelar Damon inte bara en skicklig spion utan även en jagad man; något som är olidligt spännande och som ledde till ruskigt bra uppföljare.

Ocean’s eleven (2001)

En annan film Matt Damon medverkat i som också fick uppföljare men där bara den första filmen håller ordentlig klass är Ocean’s Eleven. Och det är en stjärnspäckad cast som medverkar med namn som Brad Pitt, Julia Roberts och George Clooney för att nämna några. Filmen följer den charmerande Danny Ocean (George Clooney) och hans följeslag när de tar på sig uppgiften att råna inte ett, utan tre casinon i Vegas – Bellagio, the Mirage och MGM Brand. På en kväll. Matt Damon spelar rollen som Linus Caldwell, en ung och något naiv del i det kriminella gänget. Caldwells överambitiösa försök att etablera sig lägger sig som grund till många av de komiska scenerna i filmen och får en att tycka om karaktären extra mycket.

Good Will Hunting (1997)

Good Will Hunting, skriven av Matt Damon och Ben Affleck som råkar vara Damons bästa vän, är en historia om det självlärda geniet Will (Damon) som tvingas till psykiatrisk terapi efter ett överfall av en polis. Här möter han Sean (Robin Williams), som med sin annorlunda personlighet och sätt att se på saker och ting vidgar Wills vyer och hjälper honom inse sin egen potential och vad som finns för honom om han bara kliver ur sin egna, lilla värld. Damon porträtterar på ett trovärdigt och berörande sätt en karaktär som till en början kan verka omöjlig att gilla men som under filmens gång vinner över många på sin sida i takt med den personliga utvecklingen man får bevittna. Filmen nominerades sammanlagt till 53 priser och vann 22, varav 2 Oscars.

The Departed (2006)

Det bästa (enligt oss) har sparats till sist. The Deprated av Scorsese är en film som blev en klassiker direkt efter att den träffat duken. Det är en film som speglar Damon från sin värsta – och bästa sida. Han spelar en lömsk, immoralisk mullvad inom FBI vid namn Colin Sullivan som placerats där av Francis Costello (Jack Nicholson). Men samtidigt som detta händer har polisen placerat sin egen mullvad, William Costigan (Leonardo DiCaprio), inom Costellos gäng. När båda sidor inser att de har en infiltratör bland sig blir det hela ett race för vem som kan hitta mullvaden ibland sig. Något som får en att bita på naglarna och sitta limmad i soffan.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print