1984, oj vilket konstigt filmår. Underbara filmer som Blood Simple, Terminator, Toxic Avenger och Gremlins tampas med tråkiga mainstreamfilmer. Det mesta av skitet har dessutom låg produktionskostnad och är enkelt, snabbt filmade utan konstnärliga intentioner. Kanske 1984 är det mest 80-tals-mässiga filmåret av alla? För Sverige är det dock ett fantastiskt filmår med klassiker som Jönssonligan, Ronja Rövardotter, Åke och hans värld, Mannen från Mallorca och inte minst Helge Olssons oförglömliga kalkon på engelska – The Ninja Mission. Wow, svenska filmår blir knappast mer fullpackade av bra barn- och familjefilm och riktigt nämnvärt skräp.

Som sagt, konstigt år. Men också många spännande grejer. Min lista blev också konstig och lite spännande, fast mer en lista på de filmer som jag tycker är de intressantaste och mest sevärda, och inte nödvändigtvis de allra bästa ur dagspressens filmkritikers synvinkel. Nåja, jag lyckades i vilket fall få med hela tre Hong Kong-filmer, en från Kina, samt en Hollywood-rulle med en upptinad samuraj i huvudrollen. Och så till råga på allt en film som suddar vid sex-komedi! Så även om jag hade velat klämma in Toxic Avenger så är jag helt nöjd med listan.

ok, lets go! 

 

10) Ronja Rövardotter & Åke och hans värld

Egentligen tycker jag att Åke och Hans värld är en bättre film än “Ronja”. Men det skulle vara konstigt att ta med den på en sån här lista och inte Ronja som också är så bra. Ronja var riktigt snygg för sin tid och sitt produktionsland. Men ”Åke” är i vilket fall en av världens absolut bästa barnfilmer. Ronja får dela på tionde plats. Fast en sak är säker, förutom ett par av Bergmans filmer och kanske ett par filmer till är Ronja den absolut snyggaste och estetiskt sett mest fulländade filmproduktionen i Sverige. Så jävla snygg och stämningsfull.

 

9) Ghost Warrior

ghost-warrior

En fyra hundra år gammal djupfryst samuraj skickas till Los Angeles, tinas och löper amok med sitt svärd. Visst, filmen har svackor och är rätt trist under första hälften av filmen. Men vilken underbar plot. Hur hittar man på sånt här egentligen?

 

8) Wheels on Meals

meals-on-wheals

En av de absoluta favoriterna bland Jackie Chan-skräp, slagsmålsfilmer överlag och bland komedier överhuvudtaget. Jag älskar både den helt utflippade humorn och fajterna. Slutfighten med Benny ”The Jet” Urquidez tillhör en av de absolut mest klassiska inom kampsportfilm. Om du inte har sett den, så gör dig en tjänst att se filmen. Det är en riktigt häftig åktur.

 

7) 8 Diagram pole fighter

Wu Lang Bagua Gun  (originaltitel)

En av de filmer som brukar placera sig högt upp på alla listor över världens bästa slagsmåls-/kampsports-/Karate-/-Kungfu-filmer. Varför? För att 8 Diagram Pole Fighter är en så himla bra film så klart. Handling: en radda Kung Fu-fajter, vad mer behöver sägas egentligen?

 

6) Amadeus 

Vackert för ögon och öron. Tyvärr har jag känslan av att jag tittar på tecknade karikatyrer istället för levande människor. Överdriven melodram rakt igenom. Men visst är det en bra och fascinerande film.

>>>Gå till sid två

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print