imageDet finns extremt få riktigt bra fantasyfilmer. Man kan nästan räkna upp dom på ena handen. Eller två. Men Ridley Scotts Legend är en av de bätter. Eller Legenden -Mörkrets härskare, som den onödigt långa svenska titeln lyder. Den är inte bara snygg och väl genomförd. Man blir indragen in i en annan värld. Man tror på den.

Sagomotiv med en djävulsskurk

En prinsessa lockra till sig en enhörning. Men Darkness låter ta enhörnings horn. Mörkret faller över världen. Kan den räddas? Tim Curry som Darkness, en stor och mäktig djävulslik gestalt, är helt magnifik. Det skulle aldrig någonsin gå att få en mer trovärdig och levande varelse genom CGI. Här är ett av skälen varför klassiska effekter slår moderna med hästlängder när det är välgjort.

Mia Sara är dessutom ljuvligt vacker som prinsessan. En mycket ung Tom Cruise fyller ut sin roll som hjälten från skogarna. Det finns en del andra karaktärer som jag dock inte är riktigt förtjust i och en del inslag beskriver jag bäst som “Star Trek-ieska” överdrivna fånerier, inslag som är på gränsen till kalkon. Resultatet är att det ibland blir rätt barnsligt.

Varning för sönderklippt American Cut

Det här är kanske skälet till varför bolaget gjorde en ny version av Legend, känd som “American Cut, tyvärr sönderklippt och lanserad som barnfilm utan Goldsmith original-soundtrack. Så se till att du får se originalversionen eller Director’s Cut. Det är en vacker film, bitvis briljant. Den är svår att betygsätta, men om jag gav Legenden, mörkrets härskare någon form av betyg skulle det definitivt ändå bli en fyra. Den är dessutom värd att att se enkom för fantasin och magin.

Bonusfakta: Det tog över fem timmar att fixa färdigt Tim Curry med make up och dräkt. Han måste sedan ligga i vattnet en timme efter tagningarna för att lösa upp limmet från huden. En gång fick han klaustrofobisk panik och försökte slita bort masken för tidigt med avriven skinn som resultat. Ridley Scott lät lägga om inspelningsschemat så att Curry fick vila sig en vecka.

Utgivningarna av filmen Legend är utgångna här i Sverige men den finns på Netflix: http://www.netflix.com/title/60010586

Om du själv har en blogg och har skrivit om filmen får du gärna länka till den i kommentarerna.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print