imageOm du ännu inte har hunnit se Black Swan så rekommenderar jag den helhjärtat. Själv tycker jag att det är en av 2000-talets allra bästa filmer och ett självklart val om jag skulle välja topp tio filmtips från de senaste 10-15 åren. Att det är Darren Aronofskys bästa är ju självklart.

I Black Swan ser vi Natalie Portman i huvudrollen som Nina, en ung balettprimadonna som får ledande rollen i Svansjön. Men det är en tuff väg dit. Riktigt konstnärskap kan nog göra många galna, Inte minst när man tränar så hårt och hela ens liv och framtid står på spel. Många riktiga konstnärer är galna. Nina går genom filmen på randen mot galenskap. Inte blir det bättre när alla andra i omgivningen antingen är galna eller försöker utnyttja henne.

Black Swan är en svart och tragisk film. Alltså precis sådana filmer jag gillar. Vad jag verkligen gillar i filmen är vardagstempot, vardagstonen och känslan av horror som kommer långsamt, liksom krypande. Jisses vad bra den är. Inte undra på vilken succé. Den kostade “bara” 13 miljoner dollar att göra, men har dragit in över 1000% gånger den kostnaden, en av topp 20 mest inkomstbringande filmer någonsin (i ROI räknat alltså, eller i förhållande till kostnad). Men Black Swan fokuserar ju på rätt saker och den tajta budgeten hjälpte säkert till att hålla den på rätt spår. Så brukar det ju vara. Jag kan bara säga, en gång till: Jisses vad bra det här är.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print