chocolat-2000Chocolat (2000, imdb) är en film om hur man övervinner utanförskap, motstånd och tvivel genom – just det, du har gissat rätt – choklad.

Mor och dotter kommer till en liten by och fixar upp en chokladbutik. De vinner mångas hjärtan, men fortfarande finns motstånd. Chocolat är regisserad av svennen Lasse Hallström som är en bra regissör och framförallt bra i bemärkelse av personinstruktör. Här har han valt en må-bra-film som är tänkt att lyfta publiken och göra dom glada. Eller så handlar den egentligen om religion som Roger Ebert sammanfattar filmen:

“Chocolat” is about a war between the forces of paganism and Christianity, and because the pagan heroine has chocolate on her side, she wins. Her victory is delayed only because, during Lent, a lot of the locals aren’t eating chocolate.

Fast jag tror att ändå att religionen i filmen är just choklad.

Det är en fin film på många sätt. Bland skådisarna återfinns riktigt bra namn som Juliette Binoche, Judi Dench, Alfred Molina och Carrie-Anne Moss. Chocolat skildrar underbara miljöer, är allmänt vacker och finstämd, men den når ändå inte riktigt ända fram. Jag bryr mig inte riktigt om personerna. Konflikterna tar inte, relationerna är inte intressanta. Men om du gillar snälla filmer och vackra dramer och är ute efter lite lättsmält underhållning så är det här en film som borde passa dig.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print