samurai-rebellion-poster
Masaki Kobayashi är en märklig filmskapare. Akira Kurosawa blev anklagad för att vara anti-nationalistisk och blev bannlyst i Japan. Men hans samhällskritik är ändå inget jämfört med Kobayashis, en filmskapare som går emot och öppet kritiserade allt vad det militanta patriarkatet stod för. Filmen som är mest känd som Samurai Rebellion (1967) handlar om samurajer som går emot feudalherrens och deras överordnades vilja och order och riskerar allt, enbart för en enskild kvinnas heders skull.
Det här är en fantastisk historia om civilkurage och att stå inför val att välja vad som är rätt och fel. Samurai Rebellion har ett lysande manus, är briljant regisserad, mycket vacker och har dessutom spännande filmiska grepp i ett fåtal scener. Men det här är samtidigt en mycket intellektuell film främst baserad på dialog och även långsam i tempot. Man bör vara fokuserad och skärpt för att se den. Men är man det och lyckas se den på rätt sätt blir också belöningen stor. Ge den en chans, Samurai Rebellion är trots allt ett storartat stycke filmkonst.

samurai-rebellion-ss

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print