Hur tänker egentligen en filmklippare? Eller filmskapare för den delen? Varsågod här är en fantastiskt bra video, något av det bästa jag sett om filmklippning, eller överhuvudtaget om filmbilder. Vad som finns här i videon handlar främst om blickar, hur man fångar och vilar på ögonen och hur man låter blicken styra tempot i filmklippningen.  Det är här också exakt sånt som jag regelbundet brukade undervisa om på Stockholms Filmskola för nästan tio år sedan, innan det gick som det gick med den skolan. Här finns något viktigt som alla filmskapare måste lära sig om film och inte bara klippare. Och tyvärr sånt som svenska filmskapare inte förstår. Jag tvivlar starkt på att många, om ens några få, förstår att tillämpa det som finns här även om man skulle banka in videon i huvudet på dom med slägga. Men det är väl värt ett försök….

 

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print