Nu är väl manus och allt klart till Twin Peaks-uppföljaren. Vi vet att David Lynch själv ska regissera alla delar. Det är ju glädjande. Men visst kan vi ändå försöka ge lite goda råd på vägen. Kommer du ihåg varför TV-serien lades ner? Dalande tittarsiffror och bråk med kompanjonen Frost. Varför blev det så? Utan att läsa i olika källor och höra på förklaringar kan vi väl själva försöka återkalla vad som egentligen gick snett med TV-serien.

De första 13 avsnitten var den ursprungliga serien. Först blev det ett pilotavsnitt, sedan sex avsnitt och sedan sex till. Därefter planerade man att förvandla Twin Peaks till en evighetssåpa. Man tog in en stab av skribenter och skrev en massa avsnitt. Som inte riktigt hörde ihop. Med en massa lösa trådar. Och konstigheter. När man ser i backspegeln har nog de senare delarna fått lite väl mycket utskällning. De är ju så mycket bättre än det allra mesta som finns på TVn. Men de höll inte samma klass som de första. Varför?

Svaret på frågan är enkel. Man rörde till det för mycket och fokuserade på konstigheter. Men det var egentligen inte det att det hände så mycket konstigt i TV-serien i sig som hade gjort den till en succé. Nej, TV-serien handlade till början om väldigt vanliga om än väldigt färgstarka människor i en amerikansk idyll. Det var alltså rätt vanliga människor som drabbades av mystiska saker. Twin Peaks var från början magisk realism, realism med inslag av magi, mystik och ockultism. Det var människornas vardag och relationerna mellan dessa människor som gjorde att man fastnade för serien och blev intresserad av vad som hände med dom.

Jag hoppas att David Lynch förstår detta och håller tillbaka. Mitt råd till Lynch om jag fick tala med honom skulle vara att hålla igen med det surrealistiska och magiska. Låt det vara kryddor, men låt inte kryddorna ta över. Ingen gillar mat som bara smakar en massa kryddor, oavsett om det är chili, timjan, rosmarin eller basilika. Kryddor ska just krydda och förstärka andra smaker, inte dränka dom. Använd råvarorna skådespelare, manus, musik och så vidare. Mystik och surrealism är inte råvaror, det är kryddor. Var en god kock nu Mr Lynch och bjud tittarna på den måltid de efterlängtat så länge, så länge.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print