Hade kunnat gissa det. Tror jag. Svenskar gillar Colin Nutley av nån anledning. Förmodligen för att han romantiserar svenskheten och tilltalar vår blyga nationalism. Tolkien visar den värld som vi egentligen skulle vilja leva i. Om vi slapp Sauron förstås. Här är en liten undersökning från SF Anytime om vad som är populärast under juletider:

När svenskarna hyr vod-film på julen, väljer de drama, fantasy och äventyr. Det visar en undersökning som SF Anytime, Sveriges största tjänst för digital hyrfilm, har gjort.

Den mest hyrda filmen på SF Anytime under perioden 23-28 december 2014 var Medicinen, Colin Nutleys film om en kvinna som deltar i ett medicinskt experiment och hittar livsglädjen.

På själva julafton föredrar däremot svenskarna episk fantasy. Då var den storslagna Hobbit – Smaugs ödemark den mest hyrda filmen.

– När klapparna är öppnade, släktingarna har gått hem och barnen har somnat så är det många svenskar som slår sig ned i soffan och hyr en film. Nu är julen snart här, och vi får se vilken film som blir mest uthyrd i år. Vi hoppas mycket på Så ock på jorden och Jag är Ingrid, som båda har premiär på SF Anytime 14 december. Eller så väljer man att smälta julmaten framför den sista Hobbit-filmen, Femhärarslaget. Vi får se, säger Marta Jarzabek Hulthén, marknadschef för SF Anytime.

En svensk TV-tradition det är svårt att konkurrera med är Kalle Ankas jul. Men alla bänkar sig faktiskt inte framför Piff och Puff, Kalle Anka och Musse Pigg: den mest uthyrda filmen mellan klockan 15 och 16 på julafton var Hercules, ett saftigt actionäventyr i antikens Grekland.

– Det är alltid bra att kunna välja själv. Kalle Ankas jul blir det nog svårt att rå på även i framtiden, men vi finns alltid som ett alternativ till de som vill hyra en nyutkommen film istället, säger Marta Jarzabek Hulthén.

Topplista, mest uthyrda filmer på SF Anytime, 23-28 december 2014

1. Medicinen
2. The Hobbit: The Desolation of Smaug
3. Guardians of the Galaxy
4. Tracks
5. Planes 2
6. The Expendables 3
7. Fury – The Battle of Ardennes
8. The Grand Budapest Hotel
9. Predestination
10. Hercules

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print