En sådan här film som 12 edsvurna män, (12 Angry Men) som fortfarande är så bra, får mig att fundera över att vi ser film på ett annat sätt idag än tidigare. För många år sedan, men kanske så sent som på 70-talet räckte det med att en film var en film för att den skulle väcka intresse och man skulle se den. 12 edsvurna män är ju så bra, så välskriven och så vidare. Men jag skulle vilja klippa bort en hel del minuter i början och börja direkt när juryn satt sig vid bordet. Pang på det väsentliga. Inga onödiga transport eller mingelscener. Ge mig konflikten direkt.

En alltid älskad filmklassiker

12 edsvurna män är en av de få gamla klassiker som alltid håller sig kvar högt, högt på IMDBs topp 250-lista bland filmer som Dark Knight, Pulp Fiction och Schindlers List. Det säger något om kvaliteten, eller snarare om genomslagskraften och att den uppskattas lika mycket av alla generationer.

Handlingen sker i stort sett i ett enda rum där 12 jurymedlemmar samlats. Till början är det bara en som ifrågasätter, eller har ”reasonable doubts”, om en tonåring som sägs ha dödat sin pappa med en kniv. Först verkar hela målet glasklart, men efter att huvudvittnen ifrågasätts en efter en så blir det hela mer komplicerat och tvivlen bland jurymedlemmarna större.

En fulländad Lumet

Jo, på det hela taget är 12 edsvurna män en otroligt bra film. Skådespeleriet, Sidney Lumets regi, tätheten, är superba. Castingen med alla de olika karaktärerna är klockren, skulle inte ha kunnat vara bättre. I huvudrollen, eller som tvivlaren med jurynummer och kinesiska lyckotalet åtta ser vi Henry Fonda i högform. Fonda var för övrigt medproducent.

Sidney Lumet gjorde filmen på mycket kort tid. Men vilken utstuderad berättarteknik han hann med. Under filmen startar kameran med att vara placerad rätt högt uppe och allteftersom filmen löper går kameran lägre och lägre ned. Även linserna och kamerainställningarna ändras så att kameran kommer närmare och bilderna känns tätare. Jo, det är ett otroligt kompetent filmskapande på alla plan. Och vi som har praktisk erfarenhet vet att intima samtal och intelligenta dialoger är hundratals gånger svårare att lyckas med jämfört med action, biljakter och snabba klipp. Det här är ingenting som en pojkspoling till utgångselev från någon svensk filmskola skulle kunna komma i närheten av. Istället är det till synes enkla moget, intelligent, fantastiskt kompetent och briljant filmskapande. Självklart är 12 Edsvurna män Sidney Lumets bästa film och fulländad. Eller i vilket fall är det en så gott som fulländad film.

Nåja, filmen har några få svagheter, framför allt i slutscenerna och någon mellansekvens. Men självklart förtjänar den allra högsta betyg. Åh Hollywood, det finns typer av filmer som alltid fungerar och filmer som alltid kommer att förbli älskade klassiker. Och faktiskt filmer som är så långt borta från Transformer skräp som det bara går. Se bara på en list-toppare som 12 edsvurna män. När jag återser en sån här film som har så bra rykte av alla som ser film förstår jag ännu mindre varför Hollywood-producenter väljer att återvinna redan återvunnet skräp.

Tips:

Om du söker på youtube kan du se ett mycket inspirerande avsnitt av Actor’s Studio med regissören Sidney Lumet som berättar om denna och andra bra filmer han har gjort.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print