Hemskt, är det verkligen så illa ställt med mänskligheten?… undrar jag. Här är en sån där undersökning som SF Anytime gör som pressmeddelande för att försöka få uppmärksamhet av oss som kluddar ner saker om film:

Långt ifrån alla svenskar har fullt fokus när de tittar på film hemma. Hela 27 procent håller nämligen på med mobilen en eller flera gånger under filmen. Dessutom svarar var fjärde att de känner sig stressade när de tittar på film för att de samtidigt vill kolla sociala medier. Det visar SF Anytimes senaste undersökning.

För fjärde året i rad har video on demand-tjänsten SF Anytime låtit genomföra undersökningen Svenskarnas Filmvanor där 1 012 svenskar har svarat på frågor om film och filmvanor.

Resultatet visar att mer än var fjärde svensk, 27 procent, kollar mobilen en eller flera gånger samtidigt som de tittar på film. Beteendet är vanligare hos unga och bland de svarande under 35 år håller hela 45 procent på med mobilen varje gång de ser på film. Skillnaderna är stora jämfört med åldersgruppen 45 till 65 år, där endast 16 procent kollar mobilen under filmens gång.

En förklaring varför mobilskärmen lyser i filmmörkret är att svenskar vill hålla koll på vad som händer i sociala medier. Dock svarar var fjärde att deras behov att hålla sig uppdaterade gör att de känner sig stressade. Av dem så är det fyra procent som upplever att de alltid är stressade på grund av att de vill kolla sociala medier.

– Att så pass många håller på med mobilen under filmen ser inte jag bara som något negativt. Det är snarare så att beteendet är en del av vardagen och många tänker nog inte ens på att mobilen åker fram. Det som är oroande är att så många känt sig stressade för att de vill kolla sociala medier. De flesta tittar på film för att koppla av och stressen från sociala medier kan motverka det, säger Marta Jarzabek Hulthén, marknadschef på SF Anytime.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print