Pressmeddelande:
Den 14 april visar SVT en rad olika program och inslag om indiska kvinnor från tidig morgon till sen kväll. Satsningen vill uppmärksamma vad som hänt sedan en ung kvinna avled efter en brutal gängvåldtäkt på en buss i Dehli 2012.  

Våldtäkten utlöste enorma protester. Aldrig tidigare har så många protesterat för kvinnors rättigheter och detta blev startskottet till en pågående revolution för Indiens kvinnor. I ett unikt projekt följer SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel Westberg ett flertal personer som belyser situationen i Indien i dag.

Sändningar om kvinnors situation i Indien i SVT den 14 april:
SVT1 tisdag 14 april 2015 kl 06.50: Gomorron Sverige
I sändningen berättar Malin Mendel Westberg om vad som hänt efter den uppmärksammade gängvåldtäkten i Dehli och om de människor som hon mött, som visar att det finns hopp för Indiens kvinnor.

SVT Barnkanalen tisdag 14 april 2015 kl 19.50: Lilla Aktuellt
Tisdagens Lilla Aktuellt handlar om flickors situation i Indien och på plats i studion finns Malin Mendel Westberg.

SVT1 tisdag 14 april 2015 kl 19.30: Rapport
Visar en del av inslaget från tisdagskvällens Korrespondenterna, om Gira som kidnappades, såldes och våldtogs som 13-åring, men som nu kämpar mot kvinnoförtrycket.

SVT2 tisdag 14 april 2015 kl 20.00: Korrespondenterna
Tisdagens sändning följer den unga advokaten Nayantara när hon gifter sig och låter tittarna träffa Gira, som kidnappades, såldes och våldtogs som 13-åring, men som lyckades få förövarna i fängelse och nu kämpar mot kvinnoförtrycket. Tittarna får också möta Indiens mest kände feminist, mannen som offrade allt för att förse indiska kvinnor med billiga bindor.

SVT2 tisdag 14 april 2015 kl 21.00: Aktuellt
I Aktuelltsändningen visas ett reportage från Indien om kvinnor som träffas och sover i en park i protest mot bristen på säkerhet. Malin Mendel Westberg finns också i Aktuellts studio och berättar om betydelsen av sociala medier för kvinnorörelsen.

SVT2 tisdag 14 april 2015 kl 21.40: Kulturnyheterna
Den indiska regissören Omung Kumar kommer till Stockholm med sin film ”Mary Kom” för att delta i en debatt om kvinnor på Kulturhuset.

SVT2 tisdag 14 april 2015 kl 22.00: Sportnytt
Inslaget i tisdagskvällens Sportnytt handlar om Soniya, en kvinnlig indisk boxare som känner sig trygg eftersom hon kan försvara sig mot våldtäktsmän. Men hennes kamp mot boxningstoppen har varit allt annat än enkel.

Dokumentären Indiens dotter, om den 23-åriga Jyoti Singh som blev våldtagen och mördad i en buss i Dehli och som visades i SVT den 8 mars går att se på SVT Play i ytterligare 30 dagar. Leslee Udwins dokumentär ger en bild av det indiska samhället och de värderingar som skapat denna typ av våldsamt agerande, men som också undersöker våldtäktsmännens inställning till det de gjort.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print