Okej då, jag delar väl med mig den här “undersökning” som SF Anytime har gjort. Inte för att det är det minsta lilla uppseendeväckande…. men nåväl… Här är Svenskarnas bästa rymdfilmer – topp 5

Under flera år nu har filmvärlden haft en släng av rymdfeber. Den senaste rymdsuccén är Interstellar, som har vod-premiär hos SF Anytime den 30 mars. De bästa rymdfilmerna är enligt svenskarna dock Star Wars och Alien. Det visar SF Anytimes senaste undersökning.  

Svenskarnas bästa rymdfilmer – topp 5

1. Star Wars 23 %
2. Alien 9 %
3. Armageddon 6 %
4. Wall-E 5 %
5. Apollo 13 4 %

För fjärde året i rad har video on demand-tjänsten SF Anytime låtit genomföra undersökningen Svenskarnas Filmvanor där 1 012 svenskar har svarat på frågor om film och filmvanor.

Inför kritikerrosade Interstellars vod-premiär frågade SF Anytime svenskarna vilken rymdfilm, det vill säga science fiction som utspelar sig helt eller delvis i rymden, som de tycker är absolut bäst. Resultatet visar att äldre science fiction fortfarande har en plats i svenskarnas hjärta.

Med 23 procent av rösterna landar George Lucas filmer om Jediriddare, wookiees och Rymdimperiet på en ohotad förstaplats över svenskarnas favoritrymdfilmer. Även andraplatsen på listan, med 9 procent av rösterna, går till en serie filmer som har några år på nacken – Ridley Scotts hårresande Alien.

Först på fjärde plats hamnar en film från 2000-talet, Disneyfilmen Wall-E, om städroboten som följer sin kärlek ut i rymden och där möter det som återstår av människosläktet. Denna animerade film är dock betydligt mer populär bland yngre personer, 22 procent av dem under 35 år uppger att Wall-E är den bästa rymdfilmen. Motsvarande siffra bland dem mellan 45 och 65 år är endast 1 procent.

– Det finns en förkärlek till äldre sci fi-filmer och många av dem har stått sig i över 30 år nu. Men ny teknik gör att möjligheterna för dagens filmer i princip är oändliga vilket öppnar upp för många nya spännande scenarion. Om ytterligare 30 år är jag säker på att många av dagens stora rymdfilmer kommer att ta plats i topplistan bland klassikerna, säger Marta Jarzabek Hulthén, marknadschef på SF Anytime.

– En trend man kan se hos dagens sci fi-filmer som utspelar sig i rymden är däremot att många strävar efter att vara mer realistiska. Även om exempelvis Interstellar kanske inte är helt vetenskapligt korrekt så utgår den ifrån en lång rad vetenskapliga argument och teorier, säger Marta Jarzabek Hulthén.

 

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print