Film i Väst, Sveriges Television och Svenska Filminstitutet satsar på svensk barnfilm genom ett samarbete kallat Bombay Basic. Målet är att återta den svenska barnfilmens ledande roll i världen. 

Produktionsbolaget Copenhagen Bombay Sverige ska hitta nya originalberättelser, hos manusförfattare och bland dramatiker från andra scener som komikergrupper och stand-up, som speglar våra barns samtida universum och utvecklar barnfilmen som genre. Projektet görs i samarbete med Film i Väst, Sveriges Television och med stöd av Svenska Filminstitutet i projektet Bombay Basic.

Ansvarig för projektet är Linus Stöhr Torell, producent på Copenhagen Bombay Sverige och tidigare långfilmskonsulent vid Svenska Filminstitutet.

“Att finna nya vägar att arbeta med barnfilm är nödvändigt. Dominansen från de stora amerikanska aktörerna är enorm på svenska biografer och för att möta den konkurrensen måste vi våga tänka nytt och tänka smart”, säger Linus Stöhr Torell.

Målet med Bombay Basic är att samla författare, regissörer och barnfilmskunniga producenter under ett tak för att utveckla framtidens barnfilm. Tanken är att få kreativa talanger som inspirerar och utmanar vararandra att skapa något ingen gjort förut.

Siktet med Bombay Basic är inställt på att få upp två filmer på biograf om året de första inledande åren. Linus Stöhr Torell kommer aktivt arbeta tillsammans med författarna redan från idéstadiet utifrån ett antal fastslagna konstnärliga och publika kriterier för filmproduktionen inklusive en utarbetad marknadsföringsstrategi som ska skapa intresse och känsla av delaktighet hos målgruppen redan innan filmerna börjat spelas in.

“Sverige och Norden har fortfarande en särställning när det gäller barnfilm ute i världen. En position väl värd att värna om. Vi är glada över att få bidra med kompetens, internationellt kontaktnät och en av Europas främsta filmregioner som stöd till Bombay Basic”, säger Tomas Eskilsson, VD på Film i Väst.

“Vi ser fram emot att visa nyskrivna spännande, underhållande och tankeväckande svenska långfilmer för barn, både i TV-rutan och på SVTs övriga plattformar”, säger Safa Safiyari, Kanalchef Barnkanalen på Sveriges Television.

Bombay Basic är sprungen ur danska Copenhagen Bombay, som är ett av de mest spännande och kreativa barnfilmsbolagen i Europa just nu.

(Pressmeddelande)

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print