unnamedLevan Akins filmatisering av succéromanen Cirkeln har bjudits in till sektionen Generation under filmfestivalen i Berlin i februari. Det är den fjärde svenska långfilmen som kvalar in till denna prestigefyllda festival i år. Dessutom är tre kortfilmer utvalda, Shadowland av John Skoog till huvudtävlan i Berlinale Shorts och Leka färdigt av Nanna Houlman och Agnes av Anja Lind till sektionen Generation.

Cirkeln är baserad på Sara Bergmark och Mats Strandbergs succébok med samma namn. Det är en berättelse om sex tonårsflickor som möts i en övergiven folkpark efter att ha dragits dit av en mystisk kraft. Tillsammans utgör de ”De utvalda”, en brokig skara häxor med magiska krafter som måste lära sig att samarbeta för att rädda världen.

Detta är regissören Levan Akins andra långfilm. Hans debutfilm Katinkas kalas hade premiär på Stockholm Film Festival 2011 och visades även på Tribeca Film Festival. Akin har även varit med och regisserat hyllade dramaserier för SVT, såsom internationella framgången Äkta människor (2012).

Cirkeln har fått produktionsstöd av Svenska Filminstitutets långfilmskonsulent Magdalena Jangard och är producerad av Cecilia Norman Mardell, Benny Andersson och Ludvig Andersson för RMV Film. Benny Andersson står även för musiken i filmen. Manuset har skrivits av Sara Bergmark och Levan Akin och bland de medverkande syns Josefin AsplundHelena EngströmMiranda FrydmanIrma von PlatenHanna Asp,Leona AxelsenRuth Vega Fernandez och Sverrir Gudnason. Svensk distributör är Buena Vista International Sweden.

Filmen har svensk premiär den 18 februari 2015. I Berlin blir det världspremiär.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print