I dag presenteras Sveriges första filmambassadör i Filmhuset i Stockholm. Med sin gedigna bakgrund som film- och teaterregissör och mångåriga erfarenhet av pionjärarbete inom barnkulturen kommer Suzanne Osten nu ta sig an uppdraget att som filmambassadör höja barnfilmens status i Sverige.

Barn ser i dag alltmer film, i alltfler olika fönster. Svenska Filminstitutet arbetar för att främja filmens mångfald och när det gäller film för barn gäller det särskilt den slags film som får barnen att inspireras, utvecklas och växa som individer, människor och världsmedborgare. Inspirationen till filmambassadören har delvis hämtats från Kulturrådet som sedan några år arbetar framgångsrikt med en läsambassadör för läsfrämjande. Tillkännagivandet av filmambassadören skedde tidigare idag under Filmrummets heldagsseminarium Bobo 14 – alla barns rätt till filmkulturen.

Suzanne Osten har regisserat en rad filmer, skrivit böcker, pjäser och filmmanus och var Unga Klaras konstnärliga ledare från starten 1975. Hon är hedersdoktor vid Lunds universitet och har tilldelasts en rad utmärkelser för sitt arbete, bland annat en Guldbagge för bästa regi av Bröderna Mozart 1987. Osten tillträder som filmambassadör i mars 2015 och ser med entusiasm fram emot att sätta igång:
– Jag är glad och hedrad att jag fått uppdraget och jag är bra på att få fram nya perspektiv, det hoppas jag att jag kommer få fram här!

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print