Pressmeddelande från SFI:

Ruben Östlunds nya film Turist (Force Majeure) har belönats med juryns pris (Prix du jury) i filmfestivalen i Cannes. Det är första gången en svensk film belönas med pris i denna prestigefyllda sektion i den världsberömda filmfestivalen. Den ungersk-tysk-svenska filmen White God vinner huvudpriset i Un certain regard.

Vid dagens prisceremoni för sektionen Un Certain Regard var det Ruben Östlund som fick ta steget upp på scenen och ta emot juryns pris (Prix du jury). Årets jury leddes av regissören Pablo Trapero. Övriga jurymedlemmar var skådespelerskorna Maria Bonnevie och Géraldine Pailhas, regissören Moussa Touré och Peter Becker från Criterion.

Långa och stående ovationer avslutade visningen av Ruben Östlunds film Turist (med den internationella titeln Force Majeure) vid filmens världspremiär i söndags. Filmen visades för en fullsatt salong i Salle Debussy och ingen annan film i sektionen fick ett så varmt mottagande av publiken. Filmens handling som slår hål på myter om modiga och handlingskraftiga män har väckt både fascination och obekvämhet. Detta är andra gången Ruben Östlund tävlar i Un Certain Regard i Cannes, efter De ofrivilliga 2008. Östlunds Play visades i sektionen Quinzaine des Réalisateurs 2011.

Turist säljs internationellt av franska The Coproduction Office. Under filmfestivalen i Cannes har filmen sålts till Beligen, Nederländerma, Luxemburg. Frankrike, Schweitz, Grekland, Italien, Portugal, Norge, Danmark, Finland, Spanien, Turkiet, Storbritannien. Tjeckien, Ungern, Polen, Estland, Lettland, Litauen, Argentina , Paraguay, Uruguay, Mexico, Australien, Nya Zeland.

Filmen, som är producerad av Plattform Produktion och distribueras i Sverige av TriArt film, har fått stöd av bland andra Svenska Filminstitutet (förra långfilmkonsulenten Lars G. Lindström). Sverigepremiären är planerad till hösten 2014.

Filmen har redan fått fina recensioner både på hemmaplan och internationellt. Bland annat har tunga Variety sammanfattat den som ”Michael Haneke möter Scener ur ett äktenskap”, och filmen har även hyllats ibland andra Hollywood Reporter, Screen Daily, The Guardian, Dagens Nyheter, Aftonbladet och danska Ekko.

White God är en Eurimages-stödd samproduktion med producenter från Sverige, Ungern och Tyskland. Produktionen har gjorts i Ungern, efterbearbetning i Sverige och Tyskland. Svensk producent är Fredrik Zander på Chimney Pot. Produktionsstöd har beviljats av Svenska Filminstitutet, filmkonsulent Suzanne Glansborg.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print